ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΕΕ: Υπερτριπλάσια της προσφοράς της Lamda Development η αξία του Ελληνικού

17:15 - 30 Οκτ 2014 | Οικονομία
ΤΕΕ: Υπερτριπλάσια της προσφοράς της Lamda Development η αξία του Ελληνικού
Υπερτριπλάσια της προσφοράς που υπέβαλε το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development είναι η ονομαστική αξία του Ελληνικού, όπως φαίνεται από τα στοιχεία της οικονομοτεχνικής μελέτης που παρουσίασε σήμερα το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ).

Πιο αναλυτικά, η προσφορά που είχε κατατεθεί για το Ελληνικό, η οποία ήταν και η μοναδική, ανερχόταν, σε ονομαστικές τιμές (δηλαδή με την πληρωμή του τιμήματος σε βάθος 15ετίας), σε 915 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η μελέτη του ΤΕΕ ανεβάζει την αξία της έκτασης αυτής στα 2,95 δισ. ευρώ.

 

Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Χρήστος Σπίρτζης, εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης και του ΤΑΙΠΕΔ για τη διαδικασία παραχώρησης του Ελληνικού και άφησε να εννοηθεί ότι υπήρχαν μεθοδεύσεις ώστε να περιοριστεί το αρχικό ενδιαφέρον για το σημαντικότερο «φιλέτο» της χώρας, ενώ χαρακτήρισε «μνημείο αδιαφάνειας» τις αλλαγές που έγιναν στην πορεία.

 

Όπως τόνισε ο ίδιος, η αξία του Ελληνικού είναι υψηλότερη των 2,95 δισ. ευρώ, καθώς ενώ ο διαγωνισμός ήταν σε εξέλιξη, προστέθηκε η δυνατότητα κατασκευής και λειτουργίας καζίνο.

 

Ο κ. Σπίρτζης υποστήριξε πως το Δημόσιο δεσμεύεται με ισχυρές ρήτρες αποζημιώσεων οι οποίες μπορεί να στοιχίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως συνέβη στην περίπτωση των οδικών αξόνων.

 

Παράλληλα, ο κ. Σπιρτζής εξέφρασε τη θέση του Επιμελητηρίου για ήπια αξιοποίησης του ακινήτου, ώστε να μη δημιουργηθεί μια νέα πόλη 30.000 κατοίκων μέσα στην Αττική.

 

Οι συντάκτες της μελέτης και η διοίκηση του ΤΕΕ υποστήριξαν ότι χρησιμοποίησαν για τον υπολογισμό της αξίας του μεγαλύτερου ακινήτου της χώρας το νόμο για την αξιοποίησή του που είχε ψηφιστεί το 2012, καθώς και τη μελέτη του πρώην προέδρου της Ελληνικόν Α.Ε. καθηγητή Σπύρου Πολλάλη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.