ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατροί και εκπαιδευτικοί με κρυφούς λογαριασμούς στο εξωτερικό

20:27 - 30 Οκτ 2014 | Οικονομία
Γιατροί και εκπαιδευτικοί με κρυφούς λογαριασμούς στο εξωτερικό
Γιατροί και εκπαιδευτικοί είναι στην πλειοψηφία τους, οι δημόσιοι υπάλληλοι που φυγάδευσαν χρήματα στο εξωτερικό εν μέσω κρίσης.

Σύμφωνα με στοιχεία που προέκυψαν  μετά από έρευνα από έρευνα του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης από το 2010 μέχρι σήμερα, 5.260 δημόσιοι υπάλληλοι «φυγάδευσαν» με εμβάσματα στο εξωτερικό συνολικά ποσά που ανέρχονται στο ιλιγγιώδες 1,5 δισ. ευρώ.


Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τονίζει ότι 415 εξ αυτών δεν εργάζονται πλέον στις υπηρεσίες τους, καθώς ζήτησαν και πέτυχαν να αποχωρήσουν από τις υπηρεσίες τους, γεγονός που δημιουργεί πρόσθετα ερωτήματα, τόσο για τον λόγο που απέσυραν τα χρήματά τους από τις ελληνικές τράπεζες, όσο και για την πηγή των εσόδων τους.


Από την εξέταση των στοιχείων, προκύπτει ότι ο μέσος όρος των εμβασμάτων ανά υπάλληλο προσεγγίζει τις 275.000 ευρώ, ενώ 329 εξ αυτών έχουν στείλει εμβάσματα που συνολικά υπερβαίνει το καθένα τις 600.000 ευρώ.


Ο έλεγχος του ΣΕΕΔΔ στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δημοσίων υπαλλήλων ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2013, ύστερα από εντολή του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη. 


Σχεδόν οι μισοί εξ αυτών είναι εκπαιδευτικοί όλων των κατηγοριών και βαθμίδων, ενώ οι υπόλοιποι είναι κυρίως υπάλληλοι των Υπουργείων Υγείας (κυρίως γιατροί), Εθνικής Άμυνας, Οικονομικών, Υποδομών και των ΟΤΑ.


Με αφορμή τον εν λόγω έλεγχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι απέστειλε στη Γενική Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, τα στοιχεία των 415 υπαλλήλων προκειμένου να προχωρήσει ο σχετικός φορολογικός έλεγχος από τη ΓΓΔΕ.


«Είναι πλέον καθαρό ότι η παραίτηση ή η αποχώρηση από το Δημόσιο από μόνη της δεν αναστέλλει σε καμία περίπτωση το φορολογικό έλεγχο, ο οποίος δεν διεξάγεται από το ΣΕΕΔΔ, που δεν έχει τη δικαιοδοσία, αλλά από τη ΓΓΔΕ, στο πλαίσιο της γενικής προσπάθειας την οποία καταβάλει για τον έλεγχο των εμβασμάτων», τόνισε ο Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης .


Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνα Σαββαϊδου, δήλωσε, ότι για όσους υπαλλήλους του Δημοσίου έχουν πλέον αποχωρήσει  από την υπηρεσία τους, θα διενεργηθεί  φορολογικός έλεγχος, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καθώς  το ΣΕΕΔΔ δεν έχει δικαιοδοσία για να τους ελέγξει.


Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη και πρόκειται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα για όσους δημοσίους υπαλλήλους παραμένουν στο δημόσιο και βρέθηκαν να βγάζουν τα χρήματά τους σε τράπεζες του εξωτερικού.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.