ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνεταιρισμός σφραγίζει επιταγές σε λιανεμπορική αλυσίδα και σε γαλακτοβιομηχανία

01:01 - 03 Νοε 2014 | Οικονομία
Συνεταιρισμός σφραγίζει επιταγές σε λιανεμπορική αλυσίδα και σε γαλακτοβιομηχανία
Η καρδάρα με το γάλα χύθηκε και οι εξελίξεις προβλέπονται ραγδαίες για τον κλάδο της γαλακτοβιομηχανίας. Ο οποίος αν και ποτέ δεν συγκαταλέγονταν στους κλάδους που άφηνε κέρδη, τώρα πια είναι μονίμως αρνητικός στο σύνολο των θεμελιωδών του δεικτών. Γεγονός που έχει καταστήσει απίστευτα δύσκολη την ομαλή εμπορική συνεργασία μεταξύ των παραγωγών και των γαλακτοβιομηχανιών.
Παραγωγός και συνάμα πρόεδρος του συνεταιρισμού δήλωσε στο R, ότι αλυσίδα που πριν από ένα χρόνο ήταν "καλοπληρώτρια" καταβάλλοντας τις υποχρεώσεις της μέσα σε 60 ημέρες από την παραλαβή του προϊόντος σήμερα έχει περάσει το τετράμηνο. Αλλες αλυσίδες δε πληρώνουν και στο οκτάμηνο, ενώ υπάρχουν και αυτές που σφυρίζουν αδιάφορα. 
 
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο Συνεταιρισμός αποφάσισε να σφραγίσει επιταγή σε αλυσίδα για το ποσό των 40.000 ευρώ, που αφορά διάφορα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η οποία μάλιστα, κατά τον ίδιο παράγοντα επειδή δεν έχει μπει στον Τειρεσία χρησιμοποιεί το γράμμα του Νόμου που της δίνει περιθώριο ένα μήνα να ξεπληρώσει την υποχρέωση της.
 
Την ίδια στιγμή ο Συνεταιρισμός σφράγισε και δεύτερη επιταγή αυτή τη φορά γαλακτοβιομηχανίας. Η τελευταία, όπως μας καταγγέλθηκε παρέλαβε πρώτη ύλη από τον Συνεταιρισμό δηλαδή γάλα και ήδη έχει περάσει το πεντάμηνο και δεν την έχει αποπληρώσει. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας με σοβαρά όμως προβλήματα ρευστότητας, τα οποία αποτυπώνονται στις σημαντικές καθυστερήσεις πληρωμών ακόμη και των μισθών των υπαλλήλων που απασχολεί, ενώ αρκετοί είναι και οι παραγωγοί κτηνοτρόφοι που έχουν διακόψει μαζί της συνεργασία  εξαιτίας αυτών των καθυστερήσεων. 
 
Η πρόβλεψη του παραγωγού από την Κεντρική Ελλάδα είναι ότι ο χάρτης της γαλακτοκομίας αλλάζει άρδην συμπαρασύροντας όχι μόνο τους παραγωγούς αλλά και τις βιομηχανίες. Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη η παραγωγή αγελαδινού γάλακτος πέφτει διαρκώς επιβεβαιώνοντας την αποχώρηση παραγωγών από τον κλάδο. Πτώση που προβλέπει ότι θα συνεχίσει προκαλώντας ανάλογα προβλήματα και στην γαλακτοβιομηχανία που δεν θα έχει γάλα. Και ήδη όπως λέει οι μεγαλύτερες βιομηχανίες ψάχνουν γάλα και δεν βρίσκουν. Κι ενώ συμβαίνει αυτό, η τιμή της πρώτης ύλης συνεχίζει να πέφτει ακάθεκτη. Ενώ μέσα στο 2013 η τιμή κρατήθηκε στα επίπεδα των 44-45 λεπτών του ευρώ/κιλό, το 2014 έχει πέσει στα 42 λεπτά του ευρώ/κιλό. Παράλληλα η παραγωγή έχει πέσει κατά 1000 τόνους.
 

Οσον αφορά τις γαλακτοβιομηχανίες, η εκτίμησή του είναι ότι συνολικά αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, τα οποία επιδεινώνονται εξαιτίας των υψηλών δανειακών υποχρεώσεων που διατηρούν. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρεί ότι σε καλύτερη μοίρα βρίσκονται και θα συνεχίσουν να βρίσκονται οι βιομηχανίες που κινούνται σε τοπικό επίπεδο, όπου πρωταγωνιστούν με μερίδια αγορά άνω των 60%. 

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 15:37 - 02 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.