ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε δύο τμήματα "σπάνε" τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια

14:12 - 03 Νοε 2014 | Οικονομία
Σε δύο τμήματα "σπάνε" τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια
Νέο "μέτωπο" ανοίγει η κυβέρνηση για τη μαζική ρύθμιση χιλιάδων στεγαστικών δανείων αξίας άνω των 27 δισ. ευρώ που δεν αποπληρώνονται, την ίδια μέρα που "κλείνει" η ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια με την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ο σχεδιασμός που έχει κάνει ήδη το υπουργείο Ανάπτυξης προβλέπει το "σπάσιμο" των κόκκινων στεγαστικών δανείων σε δύο τμήματα και την αποπληρωμή τους ανάλογα με την τρέχουσα –μειωμένη– αξία των ακινήτων και όχι την αξία που είχαν όταν αυτά αγοράστηκαν και δόθηκε το δάνειο.

 

Πιο αναλυτικά, εξετάζονται δύο λύσεις: Είτε να γίνει νέα εκτίμηση της αξίας του στεγαστικού δανείου η οποία θα συμπεριλάβει μια πτώση της τάξης του 30-35% την τελευταία 6ετία-7ετία που έχει συντελεστεί στις αξίες των ακινήτων, είτε να γίνει ένα «οριζόντιο» κούρεμα 30% στα στεγαστικά δάνεια προκειμένου να αρχίσουν να αποπληρώνονται.

 

Ένα τμήμα περίπου 30% του σημερινού δανείου θα μεταφερθεί στο μέλλον ώστε να αντιμετωπιστεί μετά από 10-15 χρόνια και το υπόλοιπο τμήμα που αντιστοιχεί στην τρέχουσα αξία του ακινήτου να συνεχίσει να αποπληρώνεται με τους σημερινούς όρους.

 

Το τμήμα του δανείου που θα μεταφερθεί στο μέλλον για αποπληρωμή ή οποιαδήποτε άλλη αντιμετώπιση (π.χ διαγραφή ή εκ νέου πληρωμή αν ανέβουν οι αξίες των ακινήτων) δεν θα καθίσταται υπερήμερο δεν θα βαρύνεται από τόκους ενώ το πιστωτικό ίδρυμα θα σχηματίζει ειδική απαίτηση για αυτό.

 

Πρόκειται για μεθόδους αποπληρωμής που ακολουθούνται διεθνώς (π.χ ‘balloon mortgage που αφορά στην καταβολή χαμηλότερων δόσεων για μια δεκαετία και στην αποπληρωμή του υπολοίπου με μια μεγάλη δόση στο τέλος, ή την μέθοδο split and cut που δίνει τη δυνατότητα να διαχωριστεί το δάνειο σε δύο μέρη).

 

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί άτυπες συναντήσεις με δύο συστημικές τράπεζες για το θέμα, αλλά το ζήτημα είναι δύσκολο να χειριστεί, γιατί άλλο μοντέλο ακολουθείται για την πρώτη κατοικία, άλλο για την τουριστική κατοικία κ.ά.

 

Να σημειωθεί πως η συγκεκριμένη ρύθμιση προωθείται μόνο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και δεν αφορά τα ενήμερα δάνεια, τα οποία συνεχίζουν να αποπληρώνονται κανονικά. Σύμφωνα με τον Ν. Δένδια θα προωθηθεί ρύθμιση και για αυτή την κατηγορία δανείων.

 

Εν τω μεταξύ, να υπενθυμιστεί ότι σήμερα κατατίθεται στη Βουλή η ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:28 - 03 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.