ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Κούρεμα" 30% στις αποζημιώσεις της "Ασπίς - Πρόνοια"

21:36 - 03 Νοε 2014 | Οικονομία
"Κούρεμα" 30% στις αποζημιώσεις της "Ασπίς - Πρόνοια"
Ενδιάμεση λύση δίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας στα θύματα της ασφαλιστικής εταιρείας «Ασπίς- Πρόνοια», που θα λάβουν μετά την εκκαθάριση το 70% των απαιτήσεων τους από το εγγυητικό κεφάλαιο και όχι από το Δημόσιο.

Σύμφωνα με απόφαση του Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, οι αποζημιώσεις τους θα δοθούν, μέσα από το μηχανισμό εγγυήσεων και θα φτάνουν στο 70% των χρημάτων που διεκδικούν από το ελληνικό δημόσιο. Με την απόφασή του το ΣτΕ παραπέμπει πάντως την υπόθεση στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών για τα περαιτέρω. 

Το θέμα έφτασε στο ΣτΕ μετά την προσφυγή τεσσάρων πελατών της ασφαλιστικής , οι οποίοι έχασαν τα χρήματα τους μετά το «κανόνι» της εταιρίας και διεκδικούσαν από το Ελληνικό Δημόσιο το ποσό των 2.589.702 ευρώ για την ζημιά που υπέστησαν από παραλείψεις των οργάνων του Δημοσίου υποστηρίζοντας ότι «τα αρμόδια όργανα του Δημοσίου, δεν προέβησαν στου αναγκαίους προληπτικούς ελέγχους και στη λήψη των αναγκαίων κατασταλτικών μέτρων, πριν γίνει η ανάκληση της άδειας λειτουργίας». 

Οι προσφυγές απορρίφθηκαν καθώς το Α’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι τα θύματα της «Ασπίς» δεν μπορούν να διεκδικήσουν την αποζημίωση από το Δημόσιο, αλλά μόνο μέσω του ειδικού μηχανισμού που έχει ιδρυθεί για τις περιπτώσεις αυτές και ο οποίος λειτουργεί με εισφορές των ασφαλτικών εταιριών. 

Ο μηχανισμός αυτός, όπως αναφέρει η απόφαση, καλύπτει τις περιπτώσεις αφερεγγυότητας των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, όπως είναι όταν αυτές βρίσκονται υπό πτώχευση, όταν ανακαλείται η άδεια λειτουργίας τους για παράβαση νόμου, κ.λπ. 

Έτσι, τα θύματα της «Ασπίς», θα λάβουν μετά την εκκαθάριση της ασφαλιστικής εταιρείας το 70% των απαιτήσεων τους από το εγγυητικό κεφάλαιο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ασφαλισμένοι είχαν συνάψει με την «Ασπίς -Πρόνοια» διάφορα ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής συνδεόμενα με επενδύσεις, ενώ παράλληλα είχαν και αποταμιευτικό χαρακτήρα. Μάλιστα, κατέβαλαν υψηλά ασφάλιστρα και με την λήξη των συμβολαίων θα ελάμβαναν το κεφάλαιο, συν bonus. Τελικώς όχι μόνο bonus δεν έλαβαν αλλά έχασαν και το κεφάλαιο τους όταν η εταιρία του έγκλειστους Παύλου Ψωμιάδη έβαλε λουκέτο.


Η υπόθεση είχε εισαχθεί στο ΣτΕ ως «δίκη πιλότος» κάτι που σημαίνει ότι την επίμαχη απόφαση του, θα πρέπει να την ακολουθήσουν πιστά όλα τα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας που έχουν όμοιες εκκρεμείς υποθέσεις.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.