ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κατασκευές: Σημαντική ενίσχυση προσδοκιών, αλλά λόγω των Δηµόσιων έργων

01:01 - 05 Νοε 2014 | Οικονομία
Κατασκευές: Σημαντική ενίσχυση προσδοκιών, αλλά λόγω των Δηµόσιων έργων
Ο Δείκτης Επιχειρηµατικών Προσδοκιών στις Κατασκευές κινήθηκε έντονα ανοδικά τον Οκτώβριο, ανερχόµενος στις 89,4 (από 72,4) µονάδες, όπως καταγράφει το ΙΟΒΕ υπερκαλύπτοντας έτσι τις απώλειες του Σεπτεµβρίου σε σύγκριση µε τον Ιούλιο. Η έντονη άνοδος ήταν αποτέλεσµα κυρίως της ανόδου του σχετικού δείκτη στα Δηµόσια έργα και λιγότερο της µικρής ανόδου του στις Ιδιωτικές Κατασκευές.

Μεταξύ των βασικών µεταβλητών, είναι οι αρνητικές προβλέψεις για το επίπεδο των προγραµµατισµένων εργασιών που εξασθενούν αισθητά και ωθούν σε άνοδο το συνολικό δείκτη, αφού οι προβλέψεις για την απασχόληση παραµένουν στο ίδιο επίπεδο. Αναλυτικά, ο αρνητικός δείκτης προβλέψεων για το πρόγραµµα εργασιών των επιχειρήσεων διαµορφώνεται 22 µονάδες υψηλότερα τον Οκτώβριο, στις -23 µονάδες, µε το 52% (από 67%) των επιχειρήσεων να διατυπώνει απαισιόδοξες προβλέψεις για το επίπεδο των εργασιών του το επόµενο τρίµηνο και το 28% (από 12%) να αναφέρει το αντίθετο.

Το ισοζύγιο προβλέψεων για την απασχόληση παραµένει στις - 6 µονάδες, ενώ από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, ο δείκτης των εκτιµήσεων για την τρέχουσα πορεία εργασιών των επιχειρήσεων µεταβάλλεται θετικά, κινούµενος στις -3 (από -22) µονάδες. Οι µήνες εξασφαλισµένης δραστηριότητας αυξάνονται στους 12,1 (από 9,7), ενώ στο πεδίο των τιµών, το σχετικό αρνητικό ισοζύγιο υποχωρεί στις -24 (από -31) µονάδες. Τέλος, τον Οκτώβριο υποχωρεί στο 15% (από 23%) το ποσοστό των επιχειρήσεων του τοµέα που αναφέρουν απρόσκοπτη επιχειρηµατική λειτουργία.

Στις υπόλοιπες επιχειρήσεις, το 35% επισηµαίνει αµφότερες την ανεπαρκή χρηµατοδότηση και τη χαµηλή ζήτηση ως τα βασικότερα κωλύµατα στη λειτουργία τους, µε το 13% να επισηµαίνει παράγοντες όπως η γραφειοκρατία, ο έντονος ανταγωνισµός κ.α.

kataskeves

Αναλυτικά στους επιµέρους κλάδους:

Ο δείκτης επιχειρηµατικών προσδοκιών στις Ιδιωτικές Κατασκευές κινείται ελαφρώς ανοδικά τον Οκτώβριο συγκριτικά µε τον Σεπτέµβριο, στις 64,5 (από 60,2) µονάδες, υψηλότερα και έναντι της αντίστοιχης περυσινής του επίδοσης (44,7 µονάδες). Στην άνοδο του δείκτη συνέβαλε η ανάκαµψη στις προβλέψεις για το επίπεδο προγραµµατισµένων εργασιών (στις -56 από -63 µον. το ισοζύγιο), αφού στην προσδοκώµενη απασχόληση καταγράφεται µικρή πτώση στο σχετικό ισοζύγιο (-11 από -7 µον.).

Από τα υπόλοιπα στοιχεία δραστηριότητας, οι εκτιµήσεις για την τρέχουσα πορεία εργασιών των επιχειρήσεων κερδίζουν έδαφος (-31 από -57 µον. ο σχετικός δείκτης), ενώ οι µήνες εξασφαλισµένης δραστηριότητας παραµένουν σχεδόν αµετάβλητοι, στους 4,5 (από 4,8) µήνες. Σε επίπεδο τιµών, οι αποπληθωριστικές προσδοκίες ενισχύονται ελαφρώς, µε το σχετικό δείκτη να διαµορφώνεται στις -14 (από -10) µονάδες, ενώ τέλος, αυξάνεται ήπια στο 20% των επιχειρήσεων (από 17%), το ποσοστό εκείνων που δεν αναφέρουν προσκόµµατα στη λειτουργία τους, µε το 47% των ερωτηθέντων να δηλώνουν ως βασικότερο εµπόδιο τη χαµηλή ζήτηση, το ¼ την ανεπάρκεια χρηµατοδότησης και το 8% λοιπούς παράγοντες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.