ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χ. Ρομπάι: Δυο φορές φοβήθηκα ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ

20:00 - 08 Νοε 2014 | Οικονομία
Χ. Ρομπάι: Δυο φορές φοβήθηκα ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ
Νέα παρασκήνια για τις δύσκολες ώρες των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Ελλάδας αποκάλυψε ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι, τονίζοντας ότι , όταν ο τότε Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε στις Κάννες δημοψήφισμα και στις διπλές εκλογές του 2012, φοβήθηκε ότι η Ελλάδα θα έβγαινε από το ευρώ.

Αυτό τόνισε ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΕ κατά την διάρκεια παρουσίασης του βιβλίου του «Η Ευρώπη στη θύελλα» στο Γαλλικό Ινστιτούτο.

«Ήταν μια αποφασιστική στιγμή η απόφαση της τραπεζικής ένωσης μετά τις εκλογές» είπε και διευκρίνισε πως «απαντώντας ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Ελλάδα δεν κινδύνευσε, όμως απαντώντας προσωπικά δεν μπορώ να μην παραδεχτώ ότι στις Κάννες φοβήθηκα» είπε με ειλικρίνεια. Μάλιστα σχολίασε με νόημα πως στη σύνοδο Κορυφής των Καννών «ήταν μια απαίσια κατάσταση».

Ο Χ. Ρομπάι παραδέχθηκε επίσης ότι εξεπλάγη από το μέγεθος και το εύρος της κρίσης, δείχνοντας ότι η ΕΕ ήταν απροετοίμαστη ουσιαστικά.

Ερωτηθείς για το αν η ΕΕ ήταν έτοιμη να αντιμετωπίσει μια χρεοκοπία το 2010, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απάντησε ότι τότε έλειπε η θεσμική υποδομή, καθώς εκείνοι που δημιούργησαν το ευρώ δεν θεώρησαν πως μια χώρα μπορεί να χρεοκοπήσει.

Ο Χ. Ρομπάι απέφυγε διπλωματικά να απαντήσει τι θα γίνει αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση και ζητήσει νέα διαπραγμάτευση από τους δανειστές καταφεύγοντας στο κλισέ ότι δεν απαντά σε υποθετικές ερωτήσεις.

Ωστόσο έσπευσε να πάρει θέση εμμέσως: «Αν στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 κέρδιζαν όσοι ήταν αντίθετοι με το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αυτό θα είχε οδηγήσει σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση» τόνισε με νόημα.
Εξέφρασε πάντως την ελπίδα να έχουν όλοι κατά νου ότι η Ελλάδα έκανε μια τιτάνια προσπάθεια να παραμείνει στην ευρωζώνη και ζήτησε να μην «χαραμιστεί» στέλνοντας το μήνυμα: «Μην πετάτε τις θυσίες που έχουν γίνει».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.