ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο τέλος της ύφεσης στρέφει τις ελπίδες του ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με το Bloomberg

14:30 - 11 Νοε 2014 | Οικονομία
Στο τέλος της ύφεσης στρέφει τις ελπίδες του ο Αντώνης Σαμαράς, σύμφωνα με το Bloomberg
Στην οικονομία και την ανάπτυξη του ΑΕΠ στρέφει τις ελπίδες του ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, καθώς το σχέδιο του για έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης δεν έγονε δεκτό από τους δανειστές της χώρας, σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο, το ελληνικό ΑΕΠ πιθανώς θα εμφανίσει ανάπτυξη στο γ΄ τρίμηνο σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις επτά αναλυτών.

 

«Η επιβεβαίωση ότι η Ελλάδα έχει βγει από την χειρότερή της ύφεση μετά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, μπορεί να βοηθήσει τον Αντώνη Σαμαρά να ακολουθήσει τις Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ισπανία, έξω από το πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρει το Bloomberg, αλλά τονίζει ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει να αναστρέψει μια αύξηση του κόστους δανεισμού που σημειώθηκε τους τελευταίους δύο μήνες από την αναζωογόνηση της πολιτικής αστάθειας και τις διαφωνίες με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ για την ταχύτητα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

 

«Η ανάκαμψη είναι εύθραυστη, αλλά είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για τους ανθρώπους. Ο κίνδυνος για την Ελλάδα είναι ότι έχουν πετύχει πολλά πράγματα, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, και έχουμε υψηλή πολιτική αβεβαιότητα», τονίζει ο Andreas Schuerle, οικονομολόγος στην Dekabank.

 

Η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία για το τριμηνιαίο ΑΕΠ, τα οποία αναμένεται να εμφανίσουν πως η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη στην περίοδο Απριλίου-Ιουνίου. Αυτή η εκτιμώμενη ανάπτυξη, δεν έχει ακόμη «περάσει» στην αγορά εργασίας. Η ανεργία πιθανώς παρέμεινε στο 26,1% τον Αύγουστο (τα στοιχεία θα ανακοινωθούν την Πέμπτη). Χθες ανακοινώθηκαν οι τιμές καταναλωτή, που υποχώρησαν 1,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

 

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί 249 μονάδες βάσης στο 8,06% από το χαμηλό του Σεπτεμβρίου, όταν αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων και ο Αν. Σαμαράς, άφησαν να εννοηθεί πως η Ελλάδα δεν θα χρησιμοποιήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια από το πρόγραμμα διάσωσης, για να βγει η χώρα από το πρόγραμμα στο τέλος του χρόνου. Όπως σχολιάζει το Bloomberg, η απόδοση σε αυτό το επίπεδο, αν και είναι χαμηλότερη από το ζενίθ που βρέθηκε το 2012, απειλεί την πρόσβαση της χώρας στις αγορές, μετά από την πώληση ομολόγων τον Απρίλιο, για πρώτη φορά από το 2010.

 

«Υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία ότι οι ελληνικές αρχές έχουν προχωρήσει πολύ. Η χρηματοδότηση από την αγορά δεν φαίνεται βιώσιμη στα επίπεδα που διαπραγματεύονται τα ελληνικά ομόλογα», αναφέρει ο Gianluca Ziglio, της Sunrise Brokers LLP.

 

Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, στρατηγικός αναλυτής της Royal Bank of Scotland, δήλωσε πως οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στην αγορά εργασίας, στις οποίες αναφέρθηκε στο πρόσφατο Eurogroup και ο πρόεδρός του και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, Jeroen Dijsselbloem, θα είναι δύσκολο να περάσουν στη Βουλή διότι το ΠΑΣΟΚ είναι απίθανο να τις υποστηρίξει.

 

«Η αβεβαιότητα για την εφαρμογή της πολιτικής φαίνεται ότι θα συνεχίσει να βαραίνει τις επενδυτές αποφάσεις στο πρώτο μισό του 2015», τόνισε η Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα, όταν προέβλεψε ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2,9% τον επόμενο χρόνο.

 

«Η Ελλάδα δεν έχει την προσανατολισμένη στις εξαγωγές οικονομία ή την δυναμική ανάπτυξη και τις ευέλικτες αγορές της Ιρλανδίας. Υπάρχουν πολλά διαφορές, αλλά μπορεί να δει κανείς ότι στο τέλος του τούνελ υπάρχει φως, και μπορεί να δει κανείς ότι μπορεί να έχει επιτυχία», αναφέρει ο Scheurle της Dekabank.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.