ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στον «πάγο» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και το 2015

21:24 - 11 Νοε 2014 | Οικονομία
Στον «πάγο» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και το 2015
Ανάσα σε χιλιάδες δανειολήπτες, κάτοχους «κόκκινων» στεγαστικών δανείων, δίνει η απόφαση κυβέρνησης και τραπεζιτών , να ισχύσει και το 2015, η αναστολή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία.

Η απόφαση ελήφθη κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου των επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Βγαίνοντας από τη σύσκεψη,  ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σημειώνοντας ότι οι τράπεζες δεν θέλουν να φορτωθούν χαρτοφυλάκια των 70.000 ή των 100.000 ευρώ. Οι τράπεζες, είπε χαρακτηριστικά, δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται.

Παράλληλα τόνισε ότι οι τράπεζες είναι έτοιμες σε τεχνικό επίπεδο να εφαρμόσουνί γρήγορα το νόμο, για τα κόκκινα δάνεια όταν ψηφισθεί τονίζοντας ότι η αντιμετώπιση του προβλήματος θα βοηθήσει την οικονομία και την ανάπτυξη.

Νωρίτερα σε σύσκεψη με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ.Βενιζέλος, είχε αναφερθεί στα «κόκκινα» δάνεια, τονίζοντας ότι στην αναζήτηση λύσης για τα στεγαστικά δάνεια, δεν περιλαμβάνει «σε καμία περίπτωση» το θέμα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Ο κ. Σάλλας πρόσθεσε ότι στη σύσκεψη συζητήθηκε ακόμη η πορεία μετά τα stress test που ήταν πολύ επιτυχής εξέλιξη και ανοίγει ο δρόμος για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Είπε ακόμη ότι συζητήθηκε και η οικονομική ανάπτυξη σημειώνοντας ότι με δεδομένο για την επόμενη χρονιά ότι θα υπάρχει ανάπτυξη της τάξης του 2% - ορισμένοι προβλέπουν ακόμα και 3% - οι τράπεζες θα είναι σε θέση να στηρίξουν αυτό το πλάνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο πλευρές θεωρούν ότι τους προσεχείς μήνες η αγορά θα χρειαστεί χρηματοδότηση 5-7 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ανάπτυξης.

Κατά τις πληροφορίες, η κυβέρνηση επανέλαβε την ανάγκη να ενισχύσουν οι τράπεζες τη ρευστότητα στην αγορά και η ανταπόκριση ήταν θετική.

Στη σύσκεψη μετείχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας και οι εκπρόσωποι των τραπεζών Δημήτρης Μαντζούνης (Alpha Bank), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (Εθνική Τράπεζα), Χρήστος Μεγάλου (Eurobank).

Τελευταία τροποποίηση στις 21:49 - 11 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.