ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπήρξε Plan B για την Ελλάδα λέει ο Γ. Προβόπουλος - δεν είχαμε και δεν έχουμε εθνικό σχεδιασμό

22:05 - 11 Νοε 2014 | Οικονομία
Υπήρξε Plan B για την Ελλάδα λέει ο Γ. Προβόπουλος - δεν είχαμε και δεν έχουμε εθνικό σχεδιασμό
Την ύπαρξη εναλλακτικού σχεδίου για την κρίση στην Ελλάδα αποκάλυψε στην πρώτη συνέντευξή του, μετά την αποχώρηση του από το πόστο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο Γιώργος Προβόπουλος.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, o Γιώργος Προβόπουλος, είπε ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης είχε εκπονηθεί ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης που δεν προέβλεπε ότι η χώρα θα βγει εκτός ευρώ αλλά τι θα συμβεί σε περίπτωση τραπεζικού πανικού.


Όπως αποκάλυψε το σχέδιο περιελάμβανε μέτρα παρόμοια με αυτά που ίσχυσαν στην Κύπρο: «Μερικά από αυτά που προβλέπονταν τα είδαμε στην περίπτωση της Κύπρου, όπου οι πολίτες δεν μπορούσαν να πάρουν από τις τράπεζες όσα χρήματα επιθυμούσαν», τόνισε.

«Κάποιες στιγμές ήταν πολύ έντονες. Το φθινόπωρο του 2011 με την πρόταση για το δημοψήφισμα που τελικά δεν προχώρησε αλλά και οι διπλές εκλογές του 2012 χρειάστηκε αυξημένη επαγρύπνηση, καθώς η ψυχολογία των καταθετών ήταν πολύ επιβαρυμένη», συμπλήρωσε, προσθέτοντας ότι βασική επιδίωξη της ΤτΕ, ήταν να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο τραπεζικού πανικού.

Αποκάλυψε επίσης, ότι έγιναν δυο μεγάλες αερομεταφορές μετρητών υπό συνθήκες άκρας μυστικότητας ώστε να μην πυροδοτηθεί πανικός.

Ταυτόχρονα άφησε αιχμές για το πολιτικό σύστημα ότι επιμελώς είχε αποκρύψει τις υποχρεώσεις που είχε η χώρα με την ένταξης της στο ευρωσύστημα», ενώ επανέλαβε ότι το αρχικό μείγμα του προγράμματος ήταν λάθος καθώς στηρίχθηκε σε υπερβολική φορολογική επιβάρυνση και όχι στην περικοπή των δημοσίων δαπανών που είχαν δημιουργήσει το πρόβλημα.


«Δυστυχώς η χώρα δεν βρέθηκε με εθνικό σχεδιασμό και ακόμα και τώρα δεν έχουμε εθνικό σχεδιασμό», υπογράμμισε.

Όσον αφορά τα stress test της ΕΚΤ, αποκάλυψε ότι τον Μάρτιο του 2014 είχε μεγάλη κόντρα με την τρόικα για το ζήτημα, καθώς ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν και κάποιοι άλλοι πίστευαν ότι η κεφαλαιακές ανάγκες ήταν πολύ μεγαλύτερες των 6,3 δισ. ευρώ που τις υπολόγισε η ΤτΕ, με τη βοήθεια συμβούλων.


«Ήμουν βέβαιος πως είχα δίκιο και αυτό αποδείχτηκε από τα αποτελέσματα των stress test της ΕΚΤ», σημείωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 23:52 - 11 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.