ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Γκάιτνερ ξαναχτυπά- "Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να συντρίψουν τους Έλληνες"

12:42 - 12 Νοε 2014 | Οικονομία
Ο Γκάιτνερ ξαναχτυπά- "Οι Ευρωπαίοι ήθελαν να συντρίψουν τους Έλληνες"
Οι Financial Times δημοσίευσαν υλικό από συνεντεύξεις που έδωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, στους δημοσιογράφους που συνέβαλαν στη συγγραφή του «Stress Test: Reflections on Financial Crises», αποδεικνύοντας πως οι αναφορές στην Ελλάδα ήταν πολύ πιο περιγραφικές από τη μορφή που εμφανίσθηκαν στο βιβλίο.

Με ωμή γλώσσα που σε μεγάλο βαθμό δεν έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο του με τίτλο «Stress Test», ο Geithner περιγράφει τους Ευρωπαίους οικονομικούς ηγέτες ως εκδικητικούς, ψυχωτικά κοντόφθαλμους και στερούντες μιας συγκροτημένης πολιτικής που θα αποσοβούσε την οικονομική κρίση που απειλούσε να διαλύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, μεταδίδει το Marketwatch, επικαλούμενο έγγραφα που έχουν στα χέρια τους οι Financial Times με κείμενα συνεντεύξεων του Geithner.

Ο Geithner  στο βιβλίο του περιγράφει μια συνάντηση που είχε στα τέλη Ιουλίου 2012 με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο νησί Σιλτ, στη Βόρεια Θάλασσα, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Σόιμπλε του είπε ότι «υπήρχαν πολλοί στην Ευρώπη που ακόμη πίστευαν ότι το να διώξουν τους Έλληνες από την Ευρωζώνη ήταν μία πιθανή, ακόμη και επιθυμητή, στρατηγική». Όπως εξηγεί, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, η ιδέα του Σόιμπλε ήταν ότι με την Ελλάδα έξω, η Γερμανία θα μπορούσε να διαθέσει την οικονομική στήριξη που χρειαζόταν η Ευρωζώνη, διότι ο γερμανικός λαός δεν θα εκλάμβανε τη βοήθεια προς την Ευρώπη ως ξελάσπωμα των Ελλήνων. Επιπλέον, μία ελληνική έξοδος θα τρόμαζε αρκετά την Ευρώπη για να προχωρήσει σε ένα ισχυρότερο τείχος προστασίας.

Αναφορικά με τη διάσημη φράση που είπε το 2012 ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi πως θα κάνει «ό,τι χρειάζεται» για να σώσει το ευρώ, όπως το να αγοράσει τα ομόλογα των κρατών που δέχονταν τις μεγαλύτερες πιέσεις, όπως η Ελλάδα, ο Geithner αποκαλύπτει πως ο Draghi του είπε ότι ήταν μια αυθόρμητη φράση της στιγμής που δεν είχε συζητηθεί με τους υπόλοιπους τραπεζίτες, ενώ του εκμυστηρεύτηκε πως αποφάσισε να προσθέσει τις λέξεις αυτές μετά τη συνάντηση με οικονομικά στελέχη του Λονδίνου που είχαν πειστεί πως η Ευρωζώνη βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης.

Ο Geithner παρουσιάζει επίσης τους τότε Ευρωπαίους ομολόγους του ως αναποφάσιστους και ανεύθυνους. Καθυστέρησαν τόσο πολύ να πάρουν μέτρα για τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν και είχαν αποκτήσει εμμονή να τιμωρήσουν την Ελλάδα για τις οικονομικές ατασθαλίες της με κίνδυνο να πλήξουν την ίδια την ΕΕ. Σύμφωνα με τον Geithner, οι Ευρωπαίοι είχαν προσέλθει στη συνάντηση των χωρών της G7 στην καναδική πόλη Iqaluit, έχοντας στο μυαλό τους ότι «πρέπει να δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά φρικτοί. Μας είπαν ψέματα. Είναι απαίσιοι και άσωτοι και εκμεταλλεύθηκαν τα πάντα και θα τους συνθλίψουμε».

«Υποτίμησα εντελώς την πιθανότητα να σφαδάζουν για τρία χρόνια», είπε ο Geithner. «Ήταν ασύλληπτο για μένα πως θα το άφηναν να χειροτερέψει όσο τελικά το άφησαν».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:08 - 12 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.