ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tι προτείνει η ΠΕΙΚ για την υγεία.... της Υγείας

01:00 - 13 Νοε 2014 | Οικονομία
Tι προτείνει η ΠΕΙΚ για την υγεία.... της Υγείας
Ο Δημόσιος τομέας στοιχίζει στον Έλληνα φορολογούμενο, κοντά στα 8 δις ευρώ, καλύπτοντας το 62% των νοσηλειών, ενώ σε αντιδιαστολή, όλος ο Ιδιωτικός Τομέας, Ιατροί, Διαγνωστικά Κέντρα, Κλινικές, Ψυχιατρεία, Κέντρα Αποκατάστασης, κοστίζουν στην Κοινωνική Ασφάλιση μόνο 835 εκατ. ευρώ, ενώ καλύπτουν το 38% των νοσηλειών, αναγκάζοντας τον ασθενή να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη.

 Αυτά ακούστηκαν από τον κ. Γρηγόρη Σαραφιανό, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών, στο πλαίσιο του πρόσφατα πραγματοποιηθέντα 2ο Πανελλήνιου Συνεδρίου «Διαχείριση Κρίσεων στον Τομέα Υγείας»


Το ερώτημα λοιπόν που ο ίδιος απεύθυνε είναι γιατί, αντί να γίνει περιστολή δαπανών στο Δημόσιο, με συγχωνεύσεις Νοσοκομείων και Κλινικών που γειτνιάζουν και παρουσιάζουν μικρή πληρότητα, με ταυτόχρονη έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και ιατρικού εξοπλισμού εφαρμόζονται πρακτικές ύφεσης στον ιδιωτικό τομέα ;


Η Κοινωνική ασφάλιση, σύμφωνα με την ομιλία του έχει στην κυριολεξία καταρρεύσει. Και για αυτό, όπως είπε «Φταίει το λανθασμένο οικονομικό μοντέλο λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., φταίει η Κυβέρνηση που παρότι έχει προβλέψει νομοθετικά τον διαχωρισμό των εισφορών ώστε αυτές άμεσα, κάθε 1η του μήνα, να εισρέουν στα ταμεία του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με την δικαιολογία των τεχνικών προβλημάτων, αυτές καλύπτουν τα προβλήματα που ανακύπτουν κάθε μήνα στην καταβολή των συντάξεων Γεγονός είναι ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ., δεν μπορούν να επιβιώσουν οι πάροχοι, δεν μπορεί να υπάρξει υγειονομική περίθαλψη με συνεχή μείωση της χρηματοδότησης. Από 5,496 εκατ. ευρώ το 2014 ο προϋπολογισμός του 2015 θα μειωθεί στα 5,190 εκατομ. για να ανέβει λίγο, σύμφωνα πάντα με τις προβλέψεις, στα 5,291 εκατ. Ευρώ το 2016.


Μέσα σε αυτό το τοπίο ο Κλάδος της Ιδιωτικής Υγείας γενικά και των Ιδιωτικών Κλινικών ειδικότερα αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα επιβίωσης. Με 235 εκατ. ευρώ ετήσιο προϋπολογισμό για τις Γενικές Κλινικές, μαζί με φόρους και κρατήσεις υπέρ τρίτων, που αντιστοιχούν για κάθε Έλληνα σε λιγότερο από 20, ευρώ τον χρόνο για δαπάνες νοσηλείας σε Κλινικές, καταγγέλει ο πρόεδρος του ΠΕΙΚ.

 

Τι προτείνει ο ΠΕΙΚ

 

  • Επαναφορά των δαπανών του προϋπολογισμού στα επίπεδα του 2012.
  • Άμεση έναρξη του Real time ελέγχου με την δέσμευση ότι με το εξιτήριο του ασθενούς κάθε λογαριασμός θεωρείται εκκαθαρισμένος και εξοφλείται σε 60 ημέρες.
  • Οικονομική κάλυψη από τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. κάθε δαπάνης που πραγματοποιείται και φυσικά καταχωρείται και εγκρίνεται σε πραγματικό χρόνο.
  • Κατάργηση κάθε αναδρομικής σε ισχύ απόφασης και καταστρατήγησης της εκάστοτε υφιστάμενης σύμβασης.
  • Κατάργηση κάθε περικοπής με οποιαδήποτε ονομασία είτε αποκαλείται Rebate είτε Claw Back
  • Μια Κλινική για κάθε ειδικότητα σε κάθε νοσοκομείο
  • Συγχώνευση Κλινικών ή και Νοσοκομείων του ΕΣΥ με πληρότητα κάτω από 50%
  • Γεωγραφική κατανομή της υφιστάμενης δύναμης των Νοσοκομείων και των Κλινικών
  • Μετατροπή μικρών επαρχιακών νοσοκομείων σε Κέντρα Υγείας για περιστατικά που δεν χρήζουν νοσηλείας.
  • Ενιαίες προμήθειες για τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ και πληρωμή σε 60 ημέρες που θα επιφέρει μείωση δαπανών πάνω από 50%. Αυτή η μέθοδος των κοινών προμηθειών άρχισε να εφαρμόζεται και στον Ιδιωτικό τομέα, με ηλεκτρονικές δημοπρασίες και έχει  εντυπωσιακά αποτελέσματα.

 

Δέσποινα Κραγιαννοπούλου

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:59 - 12 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.