ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ολική ανατροπή- Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων ο ΕΝΦΙΑ

19:14 - 12 Νοε 2014 | Οικονομία
Ολική ανατροπή- Εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων ο ΕΝΦΙΑ
Εκτός της ρύθμισης για τις 100 δόσεις αφήνει το υπουργείο Οικονομικών τον ΕΝΦΙΑ και την τελευταία δόση του φόρου.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε διευκρινίζει ότι:

- Δεν αλλάζει ο αριθμός των δόσεων όπως και οι όροι του διακανονισμού αποπληρωμής οφειλών προς το δημόσιο. Παραμένουν από 72 έως 100.

- Η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ, η δόση του Σεπτεμβρίου εφόσον δεν έχει πληρωθεί θα μπει στη ρύθμιση των 72-100 δόσεων.

- Οι υπόλοιπες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ως μη ληξιπρόθεσμες, ή θα πληρωθούν ή θα μπουν στην πάγια ρύθμιση των 12-24 δόσεων.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών φέρνει ολική ανατροπή στο σκηνικό, καθώς έρχεται σε αντιδιαστολή με τις διατάξεις αλλά και την ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε την Τρίτη η Γενική Γραμματεία Δημοσιών Εσόδων, Κ. Σαββαϊδου, μπορούσαν να ενταχθούν στις 72 – 100 δόσεις όλες οι οφειλές που έχουν βεβαιωθεί ως 1η Οκτωβρίου.

Αυτό σημαίνει ότι μπορούσαν να ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες άληκτες δόσεις του ΕΝΦΙΑ (ο φόρος βεβαιώθηκε το Σεπτέμβριο) και όλες οι άληκτες δόσεις του φόρου εισοδήματος (βεβαιώθηκε τον Ιούλιο και τον Αύγουστο).


Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα τις τελευταίες μέρες «γκρινιάζει» διαρκώς για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ιδίως στο σκέλος που αφορά τον ΕΝΦΙΑ αναδεικνύοντας τον κίνδυνο να πέσουν έξω τα έσοδα του προϋπολογισμού. 

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι εξαιτίας της πρόβλεψης του νόμου για ελάχιστη δόση 50 ευρώ εκ των πραγμάτων η συντριπτική πλειονότητα των φορολογουμένων που οφείλουν ΕΝΦΙΑ δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στις 100 δόσεις. Με ένα απλό υπολογισμό, λένε οι ίδιες πηγές, οι 100 δόσεις θα αφορούσαν φορολογούμενους που έχουν ΕΝΦΙΑ πάνω από 5.000 ευρώ, άρα τα μεγάλα πορτοφόλια. 

Παράλληλα κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με την απόφαση αυτή διορθώθηκε ένα λάθος που έγινε αντιληπτό κατόπιν της ψήφισης της ρύθμισης.

Στην ουσία υπερίσχυσαν οι φόβοι ότι κανένας υπόχρεος δεν θα πήγαινε να πληρώσει τις τέσσερις εναπομείνασες δόσεις του ΕΝΦΙΑ και την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος, καθώς θα μπορούσαν να τις εντάξουν στη ρύθμιση, με αποτέλεσμα να διευρυνθεί το δημοσιονομικό κενό και να μην προχωρήσει  η αξιολόγηση.

Εντός των επομένων ημερών αναμένεται η κατάθεση σχετικής τροπολογίας στη Βουλή ώστε να εξαιρεθεί ο ΕΝΦΙΑ από τις 100 δόσεις, ενώ αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα αν θα εξαιρεθεί από τις 100 δόσεις και η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, η οποία με βάση τις αρχικές διατάξεις, όπως άλλωστε και όλος ο ΕΝΦΙΑ, έμπαιναν στη ρύθμιση.

Τελευταία τροποποίηση στις 20:20 - 12 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.