ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια «χαμένη δεκαετία» για την ευρωπαϊκή οικονομία φοβάται η Ουάσινγκτον

20:09 - 12 Νοε 2014 | Οικονομία
Μια «χαμένη δεκαετία» για την ευρωπαϊκή οικονομία φοβάται η Ουάσινγκτον
Ότι θα υπάρξει μια «χαμένη δεκαετία» για την ευρωπαϊκή οικονομία φοβάται η Ουάσινγκτον, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζέικομπ Λιου, καλώντας τους ηγέτες των ευρωπαϊκών χωρών να προχωρήσουν σε «αποφασιστικές ενέργειες» για την αντιμετώπιση της υποχώρησης της οικονομικής δραστηριότητας.

«Ο κόσμος δεν μπορεί να επιτρέψει μια χαμένη δεκαετία στην Ευρώπη (...) Είναι αναγκαίες οι αποφασιστικές ενέργειες των εθνικών αρχών και των άλλων ευρωπαϊκών θεσμών ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να βουλιάξει η περιοχή σε ακόμη βαθύτερη ύφεση», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ομιλία του στον ανεξάρτητο, μη κυβερνητικό οργανισμό World Affairs Council του Σιάτλ.

 

Μάλιστα, ο Αμερικανός υπουργός σχολίασε ότι το status quo στην Ευρώπη δεν επέτρεπε να επιτευχθούν οι στόχοι μιας «ισχυρής» και «βιώσιμης» ανάπτυξης όπως αυτοί ορίστηκαν από τη διεθνή κοινότητα στις αρχές του 2014.

 

Τον περασμένο Φεβρουάριο, οι ανεπτυγμένες βιομηχανικά και αναδυόμενες χώρες που μετέχουν στην G20 είχαν θέσει ως στόχο να αυξήσουν τον παγκόσμιο πλούτο κατά 2% μέσα στην επόμενη πενταετία.

 

Η Ευρώπη όμως παρουσιάζει νέα σημάδια επιβράδυνσης της οικονομίας της και ο Λιου, λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 στην Αυστραλία, υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί «από μόνη της» να διασφαλίσει την επιστροφή σε μια ισχυρή ανάπτυξη.

 

Προειδοποίησε επίσης ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αντισταθμίσουν την αδύναμη ανάπτυξη των ισχυρότερων οικονομικών δυνάμεων, στην Ευρώπη και την Ιαπωνία.

 

«Η παγκόσμια οικονομία (...) δεν μπορεί να περιμένει από τις ΗΠΑ ότι θα σημειώσουν επαρκή πρόοδο για να αντισταθμίσουν την αδύναμη ανάπτυξη στις κυριότερες οικονομίες», υπογράμμισε ο Λιου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.