ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μηδέν...εις το πηλίκον από τις εκπτώσεις Νοεμβρίου, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ

11:53 - 14 Νοε 2014 | Οικονομία
Μηδέν...εις το πηλίκον από τις εκπτώσεις Νοεμβρίου, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ
Φτωχές οι πωλήσεις στην εκπτωτική περίοδο του Νοεμβρίου, με 3 στους 4 επιχειρηματίες να αναφέρουν πως η Κυριακή δεν επηρέασε θετικά τον τζίρο του εκπτωτικού δεκαημέρου.

Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις και το άνοιγμα των Κυριακών, τα αποτελέσματα της εκπτωτικής περιόδου του Νοεμβρίου ήταν φτωχά από την άποψη των πωλήσεων, ενώ η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή 2 Νοεμβρίου είχε ως αποτέλεσμα ο τζίρος της συγκεκριμένης ημέρας να απορροφήσει τον τζίρο των προηγούμενων και επόμενων ημερών.

Η Κυριακή 2 Νοεμβρίου δεν βοήθησε

Αρχικά, οι έμποροι ρωτήθηκαν εάν, σύμφωνα με την δυνατότητα που τους εκχωρεί η πρόσφατη υπουργική απόφαση, άνοιξαν τα καταστήματά τους την Κυριακή 2 Νοεμβρίου. Για όσα καταστήματα άνοιξαν παρατηρείται ότι τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες πιστεύουν ότι τελικά η Κυριακή δεν επηρέασε θετικά τον τζίρο του εκπτωτικού δεκαημέρου. Με άλλα λόγια ο τζίρος της Κυριακής απορρόφησε εκείνο των προηγούμενων και επόμενων ημερών. 

esee07

Αναφορικά με τον αριθμό των απασχολούμενων, μόλις το 1% των επιχειρήσεων έχει προσλάβει επιπλέον υπάλληλο για να καλύψει την ανάγκη απασχόλησης προσωπικού για τις Κυριακές. Το 65% των περιπτώσεων έχει επωμιστεί προσωπικά την κάλυψη της ανάγκης, ενώ το 33% έχει επεκτείνει το ωράριο του υπάρχοντος προσωπικού.

esee08

Όσον αφορά το λειτουργικό κόστος της επιχείρησης, το 45% των επιχειρήσεων απάντησαν ότι επιβαρύνεται είτε πάρα πολύ είτε πολύ από το άνοιγμα των Κυριακών, το 35% λίγο ενώ μόλις το 16% δήλωσε ότι δεν έχει επιβαρυνθεί καθόλου.

esee09

Χωρίς… ενδιαφέρον οι ενδιάμεσες εκπτώσεις

Αλλά και για τις ενδιάμεσες εκπτώσεις του Νοεμβρίου η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Συνολικά, η εκπτωτική περίοδος του Νοεμβρίου, όσον αφορά τις πωλήσεις των εμπορικών καταστημάτων κινήθηκε σε ίδια ή χαμηλότερα επίπεδα από την αντίστοιχη περσινή. Το 40,2% των επιχειρήσεων είδε τις φετινές πωλήσεις τη συγκεκριμένη περίοδο αναφοράς να παραμένουν στα ίδια επίπεδα και το 37,2% σε χαμηλότερα, ενώ μία στις πέντε εμπορικές επιχειρήσεις εμφάνισε αύξηση πωλήσεων την εκπτωτική περίοδο.

esee01

Πανελλαδικά οι επιχειρήσεις που δεν συμμετείχαν στο εκπτωτικό δεκαήμερο του Νοεμβρίου, αγγίξαν το ένα τρίτο του συνόλου του δείγματος, συγκεκριμένα το 28%. Όσον αφορά τις υπόλοιπες, το επίπεδο των εκπτώσεων κυμάνθηκε για την πλειονότητά τους μεταξύ 11% και 20%.

esee02

Ενδιαφέρον παρουσιάζει κατά την ΕΣΕΕ το επίπεδο των εκπτώσεων ανάλογα με τον τομέα δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Καταρχήν μία στις δύο επιχειρήσεις στον κλάδο των επιμορφωτικών και ψυχαγωγικών ειδών δεν συμμετείχαν στις εκπτώσεις του Νοεμβρίου, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις επιχειρήσεις με είδη ένδυσης συμπιέζεται στο 14%. Όμως τρεις στις πέντε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ένδυση πραγματοποίησαν μάλλον χαμηλές εκπτώσεις της τάξεως έως 20%.

esee03

Τα εμπορεύματα που διέθεσαν οι επιχειρήσεις σε έκπτωση αφορούσαν είτε το σύνολο των εμπορευμάτων τους, είτε το μεγαλύτερο μέρος των νέων παραλαβών της σεζόν καθιστώντας το εκπτωτικό δεκαήμερο αρκετά δελεαστικό ως προς την ποικιλία, για τους καταναλωτές.

esee04

Το εκπτωτικό δεκαήμερο του Νοεμβρίου φαίνεται να μην επηρέασε τον συνολικό τζίρο, για το διάστημα της φθινοπωρινής – χειμερινής σεζόν, το 43% των επιχειρήσεων. Επίσης ένας στους τέσσερις επιχειρηματίες πιστεύει ότι τελικά μειώνει τον συνολικό τζίρο, ενώ ένας στους τρεις ότι έχει θετικό αντίκτυπο.

esee05

Το ίδιο περίπου ποσοστό με τις επιχειρήσεις που αυξάνουν τον τζίρο τους λόγω του δεκαημέρου, δηλαδή το ένα τρίτο, βρίσκει σύμφωνο η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου, αντιθέτως η πλειονότητα (52%) του εμπορικού κόσμου διαφωνεί με την εφαρμογή του.

esee06

Πόσο τελικά συμφέρει τον καταναλωτή η απελευθέρωση των προσφορών σε περίοδο επίμονου αποπληθωρισμού;

Οι αποπληθωριστικές πιέσεις συνεχίστηκαν για 20ό συνεχή μήνα στην ελληνική οικονομία, εξέλιξη που παγιώνει την πτωτική τάση του επιπέδου των τιμών στη χώρα. Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει τόσο από την ανάλυση του Εθνικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) όσο και από την εξέταση του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΕνΔΤΚ).

Ειδικότερα τον Οκτώβριο, ο ΔΤΚ υποχώρησε (-1,7%), συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ η μέση μεταβολή δωδεκάμηνης περιόδου διαμορφώθηκε σε -1,4%. Αντίστοιχα, ο ΕνΔΤΚ συρρικνώθηκε τόσο σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2013 (-1,8%), όσο και ως μέση μεταβολή δωδεκάμηνης περιόδου (-1,5%). Οι αρνητικές αυτές επιδόσεις συγκαταλέγονται μάλιστα στις τέσσερις χειρότερες από την εκδήλωση του αποπληθωρισμού τον Μάρτιο του 2013. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού που απειλεί σοβαρά πλέον την Ευρωζώνη (0,3% ο πληθωρισμός το Σεπτέμβριο και στο 0,4% η πρόβλεψη για τον Οκτώβριο ), προκαλείται δικαιολογημένη ανησυχία για τη δυνατότητα ανάκαμψης ή έστω σταθεροποίησης του επιπέδου των τιμών. Παράλληλα, ιδιαίτερο προβληματισμό προκύπτει από το γεγονός ότι οι παραπάνω εξελίξεις έλαβαν χώρα τη στιγμή που οι ενδείξεις σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και βελτίωσης του μακροοικονομικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος ενισχύονται.

Εκτός από την πτώση του ονομαστικού ΑΕΠ, τη δυσμενή μεταβολή της αναλογίας του δημοσίου χρέους ως προς το προϊόν (βιωσιμότητα χρέους), την άνοδο των πραγματικών επιτοκίων και την ακύρωση επενδύσεων, η διαφαινόμενη παγίωση των αποπληθωριστικών πιέσεων επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία της αγοράς. Ο «διαιωνιζόμενος» αποπληθωρισμός δημιουργεί προσδοκίες για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών των προϊόντων και των υπηρεσιών στο μέλλον, με αποτέλεσμα την αναβολή των αγορών και την πτώση της ζήτησης. Παράλληλα, η αναβλητικότητα της καταναλωτικής δαπάνης μειώνει τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων, διογκώνοντας το ήδη οξύ πρόβλημα της ελλιπούς ρευστότητας αλλά και των φτωχών επιχειρηματικών αποτελεσμάτων. Πρόκειται με άλλα λόγια για φαύλο κύκλο.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης σχολίασε τα αποτελέσματα: «Οι παραπάνω εξελίξεις συντελούν στη διατήρηση του φαύλου κύκλου της ισχνής οικονομικής δραστηριότητας, αφού στην ουσία διασκεδάζουν κάθε πιθανότητα ανάκαμψης. Ήδη, οι «πολλά υποσχόμενες» ενδιάμεσες εκπτώσεις (Μαΐου-Νοεμβρίου) δεν κατάφεραν να τονώσουν τον κύκλο εργασιών, αλλά σύμφωνα με τα πανελλαδικά στοιχεία, στην πραγματικότητα συνετέλεσαν στη συρρίκνωση του τζίρου των μικρομεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων. Ως εκ τούτου, η απελευθέρωση των προσφορών σε ένα περιβάλλον επίμονων αποπληθωριστικών πιέσεων το μόνο που θα κατορθώσει είναι να απελευθερώσει τον επιζήμιο εγχώριο αρνητικό πληθωρισμό με περαιτέρω πτώση του κύκλου εργασιών και διόγκωση των αρνητικών αποτελεσμάτων των επιχειρήσεων. Υπό αυτό το πρίσμα, ο καταναλωτής θα βρεθεί αντιμέτωπος με διπλές τιμές όλο το χρόνο χωρίς δυνατότητα σύγκρισης, με χαμηλότερης ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες αλλά και με ολιγοπωλιακού χαρακτήρα συμπεριφορές και άλλες πρακτικές».

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:36 - 14 Νοε 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.