ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόκκινα Δάνεια: Η ρύθμιση στέλνει τους ενδιαφερόμενους πρώτα στο γκισέ της εφορίας

15:33 - 14 Νοε 2014 | Οικονομία
Κόκκινα Δάνεια: Η ρύθμιση στέλνει τους ενδιαφερόμενους πρώτα στο γκισέ της εφορίας
Μεγάλες αλλαγές στο αρχικό σχέδιο επήλθε τελικά με τη ρύθμιση για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια που ψηφίστηκε στη Βουλή την Παρασκευή. Μετά από πιέσεις της τρόικας το υπουργείο Ανάπτυξης, στέλνει πρώτα τους επιχειρηματίες να εξοφλήσουν ή να ρυθμίσουν τυχόν οφειλές στο Δημόσιο και μετά να κάνουν την ρύθμιση των δανείων τους.

Ειδικότερα, η Κυβέρνηση εναρμονίστηκε και με τις απαιτήσεις της τρόικας, αφού μέσω της ρύθμισης όπως υποστηρίζουν παράγοντες της αγοράς, ασκεί πίεση στους επιχειρηματίες να αποπληρώσουν βεβαιωμένους φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, προκειμένου να καλύψει μέρος του δημοσιονομικού κενού του 2015, θέμα το οποίο αποτελεί και το βασικό σημείο τριβής με τους δανειστές.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείου Ανάπτυξης, προωθείται μια διαδικασία μέσα από την οποία οι τράπεζες θα δανειοδοτήσουν τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να «σώσουν» θα ώστε αυτές με τη σειρά τους να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στο κράτος και στα ταμεία επωφελούμενες από το έξτρα κούρεμα ακόμη και την ολική διαγραφή σε προσαυξήσεις και πρόστιμα.

 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ωφεληθούν τόσο οι επιχειρηματίες, όσο και ο δημόσιος κορβανάς, ενώ κατ' εκτίμηση των στελεχών του υπουργείου οι οφειλές των 180.000 επιχειρήσεων που δυνητικά θα μπορέσουν να ενταχθούν στη ρύθμιση ανέρχονται στα ασφαλιστικά ταμεία στα 9 δισ.€, ενώ αντίστοιχο είναι το ποσό που οφείλουν στις εφορίες.

 

Βέβαια πρακτικά ο αριθμός των εν δυνάμει επιχειρήσεων που θα ωφεληθούν ενδέχεται να είναι μικρότερος, αφού σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος η χθεσινή αλλαγή, με βάση την οποία οι επιχειρηματίες θα πρέπει πρώτα να περάσουν από την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία και μετά από τις τράπεζες, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά τον αριθμό αυτών που τελικά θα αξιοποιήσουν τη ρύθμιση.

 

Ποιες είναι οι αλλαγές στην ρύθμιση

- Για την παροχή αιτούμενης ρύθμισης ή και τη διαγραφή απαιτείται, εφόσον υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στη Φορολογική Διοίκηση ή και ΦΚΑ, να έχει γίνει υπαγωγή των οφειλών αυτών σε πρόγραμμα εξυπηρέτησής τους.
- Οι διαγραφές ανά χρηματοδοτικό φορέα αφορούν μία ή περισσότερες επιχειρηματικές πιστώσεις του χρηματοδοτικού φορέα προς τον οφειλέτη και οι διαγραφές αυτού του χρηματοδοτικού φορέα προς τον επιλέξιμο οφειλέτη δεν υπερβαίνουν αθροιστικά το ποσό των 500.000 ευρώ. Δηλαδή αν μια επιχείρηση με τζίρο 2,5 εκατ. ευρώ χρωστάει π.χ. σε 2 τράπεζες 1,5 εκατ. ευρώ, θα μπορεί να διαγράψει ανά τράπεζα από 500.000 ευρώ, δηλαδή συνολικά 1 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.