ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κορυφώνεται το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα

15:05 - 15 Νοε 2014 | Οικονομία
Κορυφώνεται το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για αγορά κατοικίας στην Ελλάδα
Αύξηση κατά 95% παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό για την απόκτηση κατοικιών και κυρίως εξοχικών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής,  κατά το διάστημα από τις αρχές του έτους έως και το τέλος Αυγούστου (Ιανουάριος - Αύγουστος), οι εισροές ξένων κεφαλαίων για αγορά κατοικίας ανήλθαν σε 154 εκατ. ευρώ, έναντι 79 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν φορείς της αγοράς, η αύξηση αυτή θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν δεν είχε προηγηθεί η αδυναμία εφαρμογής του φόρου υπεραξίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μην γίνονται πωλήσεις ακινήτων καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου τετραμήνου του 2014.

Γεγονός είναι ότι η βασική παράμετρος που οδήγησε στην αύξηση των επενδύσεων σε κατοικίες στην Ελλάδα από ανθρώπους του εξωετρικού είναι η σημαντική πτώση των τιμών, καθώς υπολογίζεται ότι οι τιμές των εξοχικών κατοικιών έχουν υποχωρήσει περίπου 40%-50% σε σχέση με το επίπεδο που βρίσκονταν το 2008.
Θετικά αναμένεται να επιδράσει στην κατάσταση αυτή και η αναμενόμενη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την παροχή άδειας παραμονής σε όσους πολίτες εκτός Ε.Ε. αποκτήσουν ακίνητα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Επιπλέον, δρομολογούνται και κάποιες ακόμα αλλαγές, όπως η παροχή της δυνατότητας στον αγοραστή να έχει πρόσβαση και στην απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας περί ιθαγένειας. Πρόκειται για μια δυνατότητα π.χ. που προσφέρει η Πορτογαλία στο δικό της πρόγραμμα, το οποίο κρίνεται πολύ επιτυχημένο, έχοντας συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 1 δισ. ευρώ, μέσω 1.441 αδειών και ελάχιστο όριο επένδυσης τις 500.000 ευρώ. Επιπλέον, θα παρέχεται η δυνατότητα άδειας διαμονής στους ανιόντες των ιδιοκτητών, π.χ. στους γονείς του αγοραστή και -στην περίπτωση που παντρευτεί- και στους γονείς της συζύγου του.

Σημειωτέον ότι το πρόγραμμα δεν θα παρουσιάζεται ως πενταετής άδεια παραμονής, αλλά ως μόνιμη άδεια διαμονής αφού στην ουσία οι αγοραστές αποκτούν πενταετή άδεια που ανανεώνεται.

Ωστόσο, οι παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι ένα πρόβλημα της ελληνικής κτηματαγοράς είναι η έλλειψη οργανωμένων συγκροτημάτων κατοικιών, τα οποία θα μπορούσαν να προωθηθούν ταυτόχρονα και στο σύνολό τους σε δεκάδες ενδιαφερόμενους αγοραστές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.