ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εν αναμονή μεταρρυθμίσεων στην Υγεία- Γιατί αυξήθηκαν τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ

11:26 - 25 Νοε 2014 | Οικονομία
Εν αναμονή μεταρρυθμίσεων στην Υγεία- Γιατί αυξήθηκαν τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ
Αύξηση ύψους €29 εκατ. από την περιορισμένη διεύρυνση της λίστας ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ.
Αύξηση ύψους 19% σημειώθηκε στην αγορά των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τον περασμένο Αύγουστο σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε η IMSHellas. Tα νέα για την αγορά ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. από την εφαρμογή της νέας λίστας είναι ενθαρρυντικά, καθώς σε διάστημα κυλιόμενου δωδεκάμηνου (Σεπτέμβριος 2013/Αύγουστος 2014 με Οκτώβριο 2013/Σεπτέμβριο 2014) οι αξίες τους μεταβλήθηκαν από €127,2 εκατ. σε €156 εκατ.

Ανάγκη περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στον κλάδο των ΜH.ΣY.ΦA.

Οι ειδικοί συσχετίζουν την αύξηση ύψους €29 εκατ. που σημειώθηκε στον κλάδο με την πρόσφατη περιορισμένη διεύρυνση της λίστας ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. Όπως μεταφέρουν παράγοντες της αγοράς και επιβεβαιώνουν οι οικονομολόγοι της υγείας,τα αντισταθμιστικά οφέλη θα ήταν πολλαπλάσια στην περίπτωση που οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. επεκτείνονταν και ολοκληρώνονταν άμεσα. Στην ατζέντα της κυβέρνησης συγκαταλέγεται, μεταξύ άλλων, η απόφαση για άρση της διατίμησης στη συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων το 2016. Μέχρι τότε, τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. υπόκεινται βάσει νόμου στο ίδιο καθεστώς ρύθμισης με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα – πρακτική η οποία έχει εγκαταλειφθεί ως μη συμφέρουσα από το σύνολο σχεδόν των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών.

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία μελέτης της ΕΣΔΥ

Στην περίπτωση των ΜH.ΣY.ΦA.,τα αποτελέσματα από την άμεση απελευθέρωση της διατίμησης και την περαιτέρω διεύρυνση της σχετικής λίστας, ώστε να προσαρμοστεί η Ελλάδα σε ευρωπαϊκά πρότυπα θα ήταν,σύμφωνα με μελέτη της ΕΣΔΥ (2005),θετικότατα: ραγδαία ανάπτυξη στην αγορά (έως διπλασιασμού από το υφιστάμενο 5-7% στο 13%), παραγωγικές επενδύσεις στον κλάδο, νέες θέσεις εργασίας (από 1.000 έως 1.500), μείωση των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και της ασφαλιστικής δαπάνης, αύξηση κρατικών εσόδων. Στην πιο πρόσφατη μελέτη (2012) που εκπόνησε ο ίδιος φορέας,μάλιστα,υπολογίζει τα συνολικά κέρδη για την ελληνική οικονομία από την εισαγωγή περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στα ΜH.ΣY.ΦA. σε πάνω από €150 εκατ.

Καινοτομία και εκσυγχρονισμός, κλειδιά για τη βιωσιμότητα του συστήματος

Κι όμως, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, η εντυπωσιακή δυναμική του κλάδου «στραγγαλίζεται», ενώ παραμένουν ανεκμετάλλευτες οι δυνατότητές του να καταστεί μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία. Αντίθετα, επιβιώνουν παρωχημένες λογικές και στρεβλώσεις που δεν επιτρέπουν τον απαραίτητο για τη βιωσιμότητα του  συστήματος εκσυγχρονισμό και την αποτελεσματικότερη και οικονομικότερη περίθαλψη των ασθενών.
Για να εξασφαλιστούν οι δύο αυτοί κομβικοί στόχοι του ΕΣΥ, ιατρικοί κύκλοι θεωρούν απαραίτητη την εισαγωγή έξυπνων και καινοτόμων λύσεων που αξιοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία: η πρόσβαση των ασθενών σε νέα, καινοτόμα φάρμακαθα μειώσει ή και μηδενίσει το χρόνο νοσηλείας και θα συμβάλει στην αποσυμφόρηση του ΕΣΥ· η ανάπτυξη των κλινικών ερευνών στη χώρα θα προσελκύσει επενδύσεις αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα στο χώρο της υγείας· η επέκταση της χρήσης σύγχρονων, ψηφιακών υπηρεσιών υγείας (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ηλεκτρονικό μητρώο ασθενών και παρόχων κλπ.) θα συμβάλουν στον περιορισμό των υπερβολικών δαπανών επιτρέποντας την πλήρη καταγραφή των στοιχείων όλων των εμπλεκομένων φορέων· τα απλοποιημένα συστήματα τιμολόγησης και αποζημίωσης θα διευκολύνουν την ομαλή λειτουργία του συστήματος.

Καιρός να αναρρώσει ο «μεγάλος ασθενής»

Ως «ο μεγάλος ασθενής» του συστήματος χαρακτηρίστηκαν τα ελληνικά νοσοκομεία σε πρόσφατο συνέδριο που διεξήχθη στη χώρα μας με τίτλο «PatientsinPower. Στρατηγική Υγείας: Σχεδιάζοντας μαζί με τους ασθενείς»  από τους ειδικούς του χώρου, οι οποίοι διαμηνύουν ότι η περίθαλψη στην Ελλάδα έχει περιέλθει τα τελευταία χρόνιασε κρίσιμη  κατάσταση, επισημαίνοντας ότι η κατάσταση θα διαιωνίζεται όσο οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις μένουν ανολοκλήρωτες και δεν αξιοποιούνται ήδη υπάρχουσες λύσεις.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.