ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κέρδη μέχρι 3.400% έγραψαν οι εισηγμένες στο 9μηνο!

01:01 - 01 Δεκ 2014 | Οικονομία
Κέρδη μέχρι 3.400% έγραψαν οι εισηγμένες στο 9μηνο!
Καταγράφεται πια ισχυρή δυναμική και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που ενδεχομένως αλλάξουν τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς κατά τις επόμενες εταιρικές περιόδους.

Κέρδη ρεκόρ που ξεπερνούν σε ποσοστό ακόμα και το 3.400% καταγράφουν εισηγμένες στο 9μηνο, με τις τράπεζες όμως, για ένα ακόμα τρίμηνο να επιβαρύνουν τη συνολική εικόνα των αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης για τo «R», σε δείγμα 113 εισηγμένων  καταγράφεται πια ισχυρή δυναμική σε τέτοιο βαθμό, που ενδεχομένως αλλάξουν τα θεμελιώδη μεγέθη της αγοράς κατά τις επόμενες εταιρικές περιόδους. Αν δεν υπάρξει θεαματική αλλαγή στο τέταρτο τρίμηνο,  από το πρώτο 3μηνο του 2015, η προβλεπόμενη στροφή της χώρας στην ανάκαμψη θα διαπνέεται και από τους ισολογισμούς των εισηγμένων.

 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία οι κερδοφόρες εταιρείες πλέον ανέρχονται σε ποσοστό 54%, 30% ενίσχυσε την κερδοφορία του και από ζημιές σε κέρδη πέρασε το 12%. Στον αντίποδα, το 46%, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία κατέγραψε ζημιές, 16% αύξησε τις ζημιές του και ένα ισχυρό ποσοστό 23% περιόρισε τη «χασούρα» του, με εμφανή σημάδια επιστροφής στην κερδοφορία αν βοηθήσει η συγκυρία (οικονομία, πολιτικό περιβάλλον). Από κέρδη σε ζημιές γύρισε ποσοστό της τάξης του 7%.

 

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, προκύπτει ακόμα ότι κλάδοι που εθεωρούντο… ξοφλημένοι, όπως οι ιχθυοκαλλιέργειες εμφανίζουν ισχυρή αύξηση στον τζίρο τους σε ποσοστό 33%. Αύξηση τζίρου εμφανίζει ακόμα η… πληροφορική σε ποσοστό 22%, τα ξενοδοχεία 21,4%, αποτυπώνοντας την άνοδο του τουρισμού στη χώρα μας, ενώ δείχνουν ότι κινούνται με αξιώσεις κλάδοι που συνδέονται με την κατανάλωση, όπως η βιομηχανία επίπλων, το εμπόριο, συντήρηση και επισκευή οχημάτων σε ποσοστά 22 και 19%.    

 

Ο κλάδος που τα… σπάει είναι των εταιρειών Επενδύσεων και Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας με αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας… 23.341%95% αύξηση παρατηρείται στο εμπόριο, συντήρηση και επισκευή οχημάτων, 71% στα ξενοδοχεία και 51% στον κλάδο του χονδρικού εμπορίου, εικόνα που αποτυπώνει πως η εγχώρια αγορά αρχίζει και κινείται και μάλιστα με αξιώσεις, αρκεί να βοηθήσει, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, το πολιτικό κλίμα.

 

Στον αντίποδα παρατηρείται πτώση 28% στα λειτουργικά κέρδη του κλάδου της Γεωργίας – Κτηνοτροφίας, 21% στον εξοπλισμό τηλεπικοινωνιών, 7% οι απώλειες για τις τηλεπικοινωνίες, ενώ το ενδιαφέρον είναι ότι σταμάτησε η κατρακύλα στα τρόφιμα, όπου παρατηρείται μηδενική διακύμανση στα EBITDA.

 

Τις καλύτερες επιδόσεις στην κερδοφορία κατέγραψε η Mevaco με κέρδη 3.406%, η ΔΕΗ 1.729%, Η Infoquest 605%, ΕΛΒΑΛ 385%, Πετρόπουλος 245%, Γενική Τράπεζα 207%, Mermeren Combinat 205%, Σαράντης 173%, Αutohellas 148% και AS Company 104%.

Το κλίμα στην αγορά όμως, είναι τόσο επιβαρυμένο, που, όπως λένε οι χρηματιστές, τα «διαμάντια» είναι βαθιά θαμμένα στη γη…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.