ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σχεδόν διπλασιάσθηκε το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

10:37 - 21 Νοε 2006 | Οικονομία
Σημαντική διεύρυνση εμφάνισε το Σεπτέμβριο του 2006 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, καθώς ανήλθε σε 1.168 εκατ. ευρώ, έναντι 617 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2005. Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες, η Standard & Poor's προειδοποίησε με υποβάθμιση της ελληνικής οικονονίας εφόσον δεν μειωθεί το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών.

Η διεύρυνση που σημειώθηκε το Σεπτέμβριο αντανακλά κυρίως την αύξηση του εμπορικού ελλείμματος και δευτερευόντως την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων και την πολύ μικρή μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν σε μικρό βαθμό από την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών.

Στη διεύρυνση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 521 εκατ. ευρώ συνέβαλαν οι αυξήσεις των καθαρών πληρωμών γιααγορές πλοίων κατά 246 εκατ. ευρώ, του ελλείμματος του ισοζυγίου των λοιπών αγαθών κατά 186 εκατ. ευρώ και των καθαρών πληρωμών γιαεισαγωγές καυσίμων κατά 89 εκατ. ευρώ. Η αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών κατά 90 εκατ. ευρώ αντανακλά την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες κατά 97 εκατ. ευρώ (οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 102 εκατ. ευρώ ή 6,3%, ενώ οι αντίστοιχες πληρωμές αυξήθηκαν μόνο κατά 5 εκατ. ευρώ) και των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες κατά 26 εκατ. ευρώ (οι εισπράξεις από μεταφορικές υπηρεσίες, κυρίως ναυτιλιακές, αυξήθηκαν κατά 103 εκατ. ευρώ ή 9,5%, ενώ οι αντίστοιχες πληρωμές αυξήθηκαν κατά 77 εκατ. ευρώ), ενώ οι καθαρές πληρωμές για "λοιπές" υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 33 εκατ. ευρώ. Η διεύρυνση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων κατά 104 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των πληρωμών τόκων για καταθέσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους, για δάνεια χορηγηθέντα σε κατοίκους και για ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που διακρατούνται από μη κατοίκους. Τέλος, η μικρή μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων αντανακλά την αντίστοιχη μικρή μείωση των καθαρών τρεχουσών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Υπενθυμίζεται ότι οι τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Τμήμα Εγγυήσεων του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις (πληρωμές) της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.

Το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2006 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών διευρύνθηκε κατά 7.435 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2005 και διαμορφώθηκε σε 16.036 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου και, σε μικρότερο βαθμό, στην αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων και στη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών και του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων.

Η διεύρυνση του συνολικού ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των πλοίων) κατά 6.027 εκατ. ευρώ οφείλεται στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων (κατά 2.323 εκατ. ευρώ), των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων (κατά 2.074 εκατ. ευρώ) και του εμπορικού ελλείμματος εκτός καυσίμων και πλοίων (κατά 1.630 εκατ. ευρώ). Επισημαίνεται ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων εμφάνισαν αξιόλογη άνοδο (κατά 916 εκατ. ευρώ ή 12,1%), αλλά η αύξηση των αντίστοιχων πληρωμών για εισαγωγές (κατά 2.546 εκατ. ευρώ ή 11,1%) ήταν μεγαλύτερη σε απόλυτο μέγεθος. Το πλεόνασμα του ισοζυγίου των υπηρεσιών περιορίστηκε κατά107 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στη μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορικές υπηρεσίες κατά 483 εκατ. ευρώ (οι εισπράξεις από μεταφορικές υπηρεσίες, κυρίως ναυτιλιακές, αυξήθηκαν μόνο κατά 140 εκατ. ευρώ ή 1,3%, ενώ οι πληρωμές για μεταφορικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 624 εκατ. ευρώ ή 13,7%) και δευτερευόντως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για ‘’λοιπές’’ υπηρεσίες (κατά 351 εκατ. ευρώ). Αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες παρουσίασαν άνοδο κατά 728 εκατ. ευρώ (οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 637 εκατ. ευρώ ή 6,8%, ενώ οι πληρωμές μειώθηκαν κατά 90 εκατ. ευρώ ή 5,0%). Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 1.198 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημέν

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.