ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

M. Albuquerque προς Κύρτσο: Τροποποιήσαμε κι εμείς την πολιτική μας εξαιτίας δικαστικών αποφάσεων

22:35 - 03 Δεκ 2014 | Οικονομία
M. Albuquerque προς Κύρτσο: Τροποποιήσαμε κι εμείς την πολιτική μας εξαιτίας δικαστικών αποφάσεων
Η Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας κα. Maria Luís Albuquerque παρουσίασε την Τρίτη στην Επιτροπή Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την πολιτική που εφαρμόζει και συζήτησε για την προοπτική μετά την έξοδο της Πορτογαλίας από το μνημόνιο.

Απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Κύρτσου, η Υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας παραδέχθηκε ότι οι αποφάσεις των αρμόδιων δικαστηρίων της χώρας της,  με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικά πολλά μέτρα του μνημονίου, υποχρέωσαν την κυβέρνησή της να αλλάξει το μείγμα της οικονομικής της πολιτικής.  


Άλλα μέτρα εγκαταλείφθηκαν, είπε η κα. Albuquerque, και υποχρεωθήκαμε φυσικά να πάρουμε ισοδύναμα μέτρα. «Σε γενικές γραμμές προσπαθήσαμε να συνδέσουμε τα 2/3 της προσαρμογής με μείωση δαπανών και το 1/3 με αύξηση φόρων, καταλήξαμε όμως να μοιράσουμε την προσπάθεια μεταξύ της μείωσης των δαπανών και της αύξησης των φόρων», σημείωσε η Υπουργός.


Στην επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κύρτσος, επέμεινε ότι οι αποφάσεις των δικαστηρίων με τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώνεται να επιστρέψει σε διάφορες κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων που επιβλήθηκαν στα πλαίσια του μνημονίου, καθυστερούν τη δημοσιονομική εξυγίανση και την οικονομική ανάπτυξη.

 
Ο ευρωβουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε ειδικά στην προοπτική "αντισταθμιστικής" αύξησης του ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία, η οποία, κατά την άποψή του, θα πλήξει τη διεθνή ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.


Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.