ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι ξένοι προεξοφλούν ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος - "Αρέσει" η παράταση του μνημονίου μέχρι έξι μήνες

15:38 - 05 Δεκ 2014 | Οικονομία
Oι ξένοι προεξοφλούν ότι θα εκλεγεί Πρόεδρος - "Αρέσει" η παράταση του μνημονίου μέχρι έξι μήνες
Ιδανικός συνδυασμός, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στελέχη εισηγμένων που βρέθηκαν στο roadshow της HSBC στο Λονδίνο και της Woods στην Πράγα, θα ήταν, επίσης, μία συμφωνία με την τρόικα μέχρι το τέλος του μήνα.

Δύο είναι οι λόγοι που ανεβαίνει η αγορά: Ο πρώτος λόγος είναι ότι υπάρχουν ισχυρές πιθανότητες να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή και πως η κυβέρνηση φέρεται ήδη να έχει εξασφαλίσει περί τις 183 ψήφους βουλευτών.

 

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι υπάρχει σοβαρή προοπτική να συνεχιστεί το μνημόνιο με μία παράταση μέχρι έξι μήνες, που σημαίνει ότι οι ξένοι θα συνεχίσουν να αισθάνονται σιγουριά απέναντι στη χώρα μας και πως δεν θα μείνουμε ξεκρέμαστοι. Αυτό άλλωστε προκύπτει, τόσο από την κίνηση της αγοράς, με το γενικό δείκτη να χτυπάει για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση τα επίπεδα πάνω από τις 1.020 μονάδες, όσο και από την αποκλιμάκωση του επιτοκίου στα δεκαετή ομόλογα, που πλέον διαμορφώνεται κάτω από το 7,4%.

 

Ιδανικός συνδυασμός, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν στελέχη εισηγμένων που βρέθηκαν στο roadshow της HSBC στο Λονδίνο και της Woods στην Πράγα, θα ήταν, επίσης, μία συμφωνία με την τρόικα μέχρι το τέλος του μήνα. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα μέτρα που ζητεί η τρόικα να λάβει η Ελληνική κυβέρνηση θα σπάσουν σε δύο δόσεις. Τα πιο «ανώδυνα» να ληφθούν πριν από την Προεδρική εκλογή και τα πιο επώδυνα, μετά, όταν θα έχει τερματιστεί και το πολιτικό ρίσκο της χώρας.

 

Το ανησυχητικό για την κυβέρνηση από την στάση των ξένων είναι ότι τα «σπίτια» που έχουν παρουσία στο Λονδίνο, δεν θεωρούν ότι η Ευρώπη κρέμασε την κυβέρνηση του κ. Αντ. Σαμαρά. Απλώς, δεν διαφοροποιούν τον κ. Σαμαρά από τον κ. Τσίπρα. Κι αυτό, διότι η κυβέρνηση μετά τις Ευρωεκλογές δεν προέβη σε καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση με αποτέλεσμα να προκληθεί το αδιέξοδο αυτό που βιώνουμε σήμερα.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, με την άρση της πολιτικής αβεβαιότητας, θεωρείται ότι το 2015 θα είναι χρονιά bull για το Ελληνικό χρηματιστήριο και τα ομόλογα. Η ΔΕΗ συνεχίζει για έβδομη συνεδρίαση σε καλό κλίμα (αν και ενδιάμεσα υπήρξαν τρεις πτωτικές συνεδριάσεις), αγγίζοντας τα 7,43 ευρώ. Εντολές αγορών βγαίνουν ακόμα στη Eurobank που ενισχύεται στα 0,268 ευρώ, Ελλάκτωρ στα 0,271 ευρώ, MIG στα 0,235 ευρώ, ΕΛΠΕ στα 4,81 ευρώ, ΟΠΑΠ, στα 11,21 ευρώ, Μυτιληναίος στα 6,32 ευρώ, ΕΤΕ στα 2, Motor Oil στα 7,5 και Alpha στα 0,55.

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 15:46 - 05 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.