ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων θα βρεθεί η Ελλάδα στο Eurogroup

17:58 - 07 Δεκ 2014 | Οικονομία
Σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων θα βρεθεί η Ελλάδα στο Eurogroup
Ανάμεσα σε διασταυρούμενα πυρά από ΔΝΤ, Κομισιόν και ΕΚΤ, θα βρεθεί την Δευτέρα η ελληνική αντιπροσωπεία που με επικεφαλής τον Υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα, στο κρίσιμο Eurogroup, της Δευτέρα.

Η ελληνική πλευρά καταβάλλει ύστατες προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ στο e-mail που απέστειλε το βράδυ της Παρασκευής,  ο υπουργός Οικονομικών σε μια προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία, δεσμεύεται ότι αν παρατηρηθούν αποκλίσεις στα βασικά οικονομικά μεγέθη, θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός με προσυμφωνηθέντα μέτρα εντός του α' εξαμήνου του 2015.

 

Δεν είναι σίγουρο, όμως, ότι η υποχώρηση αυτή βρίσκει σύμφωνο το ΔΝΤ, το οποίο έχει ανεβάσει στα ύψη του απαιτήσεις του. Χαρακτηριστικό της πίεσης που θα δεχτεί από το ΔΝΤ, ο Γκίκας Χαρδούβελης είναι το γεγονός ότι το Ταμείο δεν θα το εκπροσωπήσει στο Eurogroup ο επικεφαλής της αποστολής στην Ελλάδα Ρίσι Γκογιάλ, αλλά ο πρώην ελεγκτής της τρόικας και νυν επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ταμείου, Πολ Τόμσεν.


Τα περί τεχνικής παράτασης λίγων εβδομάδων «είναι πολιτικά παιχνίδια της ελληνικής κυβέρνησης για να παίρνει αναβολές και να μην εφαρμόζει τα μέτρα» φέρεται να εκμυστηρεύεται ο Π.Τόμσεν σε συνομιλητές του, σύμφωνα με Το Βήμα και αναμένεται να κρατήσει σθεναρή και αδιάλλακτη στάση προκειμένου, να εξασφαλίσει τα συμφέροντα του ταμείου


Η ελληνική πλευρά επιδιώκει τεχνική παράταση του προγράμματος για λίγες εβδομάδες (ένα μήνα) όμως η Γερμανία -με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ- επιμένει σε τουλάχιστον εξάμηνη επέκταση του ελληνικού προγράμματος προκειμένου να κατοχυρωθεί έναντι τυχόν πολιτικών εξελίξεων στη χώρα μας.


«Μία ισχυρή θεωρία είναι η 31η Ιανουαρίου. Άλλη μία είναι η 30ή Ιουνίου. Είναι και αυτή μια θεωρία μεταξύ άλλων» δήλωσε χαρακτηριστικά στη Realnews ο επικεφαλής του Euroworking Group Τόμας Βίζερ αναφερόμενος στα σενάρια για την παράταση.


Ο επικεφαλής του Euroworking Group, δηλώνει πάντως ότι υπάρχει ακόμη η δυνατότητα να συμφωνηθούν όλα το 2014, τονίζοντας ότι τα προαπαιτούμενα θα μπορούσαν να νομοθετηθούν την τελευταία εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα. «Γίνεται, αλλά μόνον αν η τρόικα κατέβει και άμεσα συμφωνήσει σε όλη την ατζέντα των θεμάτων» δηλώνει.


Περιγράφοντας τα σημεία διαφωνίας της τρόικας με την κυβέρνηση λέει πως «υπάρχει διαφωνία για τον προϋπολογισμό, το δημοσιονομικό κενό, για τις 100 δόσεις, το καθεστώς ΦΠΑ και δυστυχώς πολλά άλλα ζητήματα. Εμείς απλώς περιμένουμε τη συμφωνία και θα δούμε τι επιπτώσεις θα έχει σε εμάς».

Τελευταία τροποποίηση στις 18:20 - 07 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.