ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας χρειάζεται η ευρωζώνη, σύμφωνα με το ΔΝΤ

18:54 - 08 Δεκ 2014 | Οικονομία
Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας χρειάζεται η ευρωζώνη, σύμφωνα με το ΔΝΤ
Να περιοριστεί η προστασία των μόνιμων εργαζομένων και να διατηρηθεί ο κατώτατος μισθό υπό έλεγχο στην ευρωζώνη, ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρεται σε εσωτερικό σημείωμα που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Στο σημείωμα αυτό, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι σε ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, πρέπει να γίνουν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, καθώς «η ανάπτυξη από μόνη της δεν θα λύσει το πρόβλημα, ειδικά όπου η υψηλή ανεργία νέων προϋπήρχε της κρίσης».

Στο έγγραφο τονίζεται ότι η υποχώρηση στο ΑΕΠ ευθυνόταν μόνο για το ήμισυ της ανόδου της ανεργίας των νέων κατά τη διάρκεια της κρίσης. Χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία – αλλά επίσης και η Ιταλία και η Γαλλία – είχαν ήδη πρόβλημα με τους νεαρούς ανέργους πριν το 2008.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να κλείσουν το χάσμα μεταξύ των προσωρινά εργαζόμενων, μεγάλο μέρος των οποίων είναι κάτω των 25 ετών, και των μόνιμων εργαζόμενων μέσω της χαλάρωσης της προστασίας των δεύτερων.

Μάλιστα, το Ταμείο αναφέρει ότι το πιο ανησυχητικό είναι ότι το 40% εκ των ανέργων μεταξύ 15-24 ετών είναι χωρίς δουλειά για περισσότερο από ένα έτος και υποστηρίζει ότι πρέπει να γίνονται περισσότερα προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης, καθώς και οικονομικά αποδοτικές πολιτικές για να βοηθηθούν οι άνεργοι να βρουν εργασία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.