ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μνημόνιο: Δίμηνη παράταση με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα

19:21 - 08 Δεκ 2014 | Οικονομία
Μνημόνιο: Δίμηνη παράταση με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα
Ανακούφιση προκαλεί στην Αθήνα η απόφαση του Eurogroup, να υπάρξει δίμηνη παράταση του μνημονίου, αλλά και η απόφαση για επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα την Τρίτη, με πηγές από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να κάνουν λόγο για μια κίνηση η οποία αποτελεί "ένα πρώτο βήμα προς την τελική ευθεία".

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι τεχνικές λεπτομέρειες της παράτασης του μνημονίου θα αποφασιστούν την Τετάρτη σε συνεδρίαση του EuroWorkingGroup. 


Ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι ότι ο δυο πλευρές κατέληξαν σε μια συμβιβαστική λύση, καθώς η τρόικα, με τη σύμφωνη γνώμη του ΔΝΤ και του Βερολίνου, ζητούσαν εξάμηνη παράταση και η κυβέρνηση συζητούσε για παράταση ολίγων εβδομάδων που να μην ξεπερνάει τον ένα μήνα.


H παράταση του μνημονίου θεωρήθηκε απαραίτητη προκειμένου να ολοκληρωθεί  η τελευταία αξιολόγησή του και η διαπραγμάτευση για την επόμενη ημέρα από την λήξη του σε κλίμα ηρεμίας και όχι ασφυκτικών χρονικών ορίων.


Πηγές του υπουργείου οικονομικών σημείωναν πως κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τα μέλη του Eurogroup προέβησαν σε εγκωμιαστικά σχόλια για την προσπάθεια της Ελλάδας, με αναφορές στην επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στη σταθερότητα, την  ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.


Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν ακόμη πως τα μέλη του Eurogroup αναγνώρισαν σημαντική πρόοδο της χώρα σε ό,τι αφορά την πέμπτη αξιολόγηση και τονίζουν ότι είναι θετικά διακείμενοι στο αίτημα της χώρας για την προληπτική γραμμή πίστωσης όταν αυτό κατατεθεί.

Ικανοποιημένος για την απεμπλοκή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα και για το δίμηνο περιθώριο που δόθηκε στην Ελλάδα προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης μετά τη λήξη του Eurogroup.


«Είμαι ικανοποιημένος γιατί υπάρχει απεμπλοκή και έχουμε δύο πρόσθετους μήνες περιθώριο (ως το τέλος Φεβρουαρίου), για να κλείσει η αξιολόγηση. Κάτι το οποίο μπορεί να γίνει χωρίς άγχος και με σωστή ανάλυση», δήλωσε ο Γκ. Χαρδούβελης.


Λίγο νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας. 

 

Το όλο θέμα επιβεβαίωσε και με δήλωσή του ο πρόεδρος του Eurogroup, Γέρουν Ντάισελμπλουμ ο οποίος μετά τη συνεδρίαση είπε ότι θα δοθεί δίμηνη παράταση της συμφωνίας στην Ελλάδα ύστερα από αίτημά της που θα κατατεθεί αύριο Τρίτη


Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν θα δοθεί εξάμηνη επέκταση στο ελληνικό πρόγραμμα, ο Γ. Νταϊσελμπλούμ απάντησε ότι η επέκταση θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην εφαρμογή του ελληνικού προγράμματος και πρόσθεσε πως η τρόικα θα ενημερώσει σχετικά τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.


Ο Γ. Νταϊσελμπλούμ είπε πως πρέπει να αποφασιστεί αν το ελληνικό πρόγραμμα είναι δυνατόν να κλείσει στο τέλος του έτους ή αν θα χρειαστεί κάποια παράταση. «Το θέμα παραμένει ανοιχτό» δήλωσε χαρακτηριστικά. «Θα ακούσουμε την τρόικα για το που βρισκόμαστε και πόση πρόοδος έχει σημειωθεί, ποιες είναι περαιτέρω δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση και επ’ αυτού θα αποφασίσουμε εάν μπορεί να υπάρξει αξιολόγηση ως το τέλος του έτους ή αν θα υπάρξει περαιτέρω παράταση του προγράμματος, θέμα που παραμένει ανοικτό», κατέληξε.

Από την πλευρά του ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί καλωσόρισε την πρόθεση της Ελλάδας για τη χρήση πιστωτικής γραμμής ECCL. Η πιστωτική γραμμή θα εξαρτηθεί από την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και τις σχετικές εγκρίσεις από τα κοινοβούλια των χωρών-μελών της ευρωζώνης.

Στην ανακοίνωση για την Ελλάδα που εκδόθηκε μετά τη λήξη της συνεδρίασης,  το Eurogroup  χαιρέτισε την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα εκκρεμή ζητήματα της πέμπτης αξιολόγησης, ωστόσο όπως σημειώνεται «παρά την πρόσφατη πρόοδο η τρέχουσα επανεξέταση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του έτους». 

«Ως εκ τούτου, η παρούσα αξιολόγηση θα πρέπει να συνεχιστεί και στις αρχές του 2015, έως ότου επιτευχθεί η συμφωνία και όλες οι προαπαιτούμενες ενέργειες θεωρείται ότι πληρούνται. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την εκταμίευση των 1,8 δισ ευρώ, το ανεξόφλητο υπόλοιπο του τρέχοντος προγράμματος του EFSF», τονίζεται στην ανακοίνωση και σημειώνεται ότι: «Ως εκ τούτου, το Eurogroup θα διάκειται ευνοϊκά σε αίτημα από την Ελλάδα για την τεχνική παράταση 2 μηνών του τρέχοντος προγράμματος του EFSF. Το Eurogroup ζήτησε από τα θεσμικά όργανα να προετοιμάσει μια τεκμηριωμένη έκθεση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών της τρέχουσας αναθεώρησης και έδωσε εντολή στο EuroWorkingGroup να αναφέρει στα κράτη-μέλη, προκειμένου να ξεκινήσουν οι εθνικές διαδικασίες, με στόχο να καταλήξουν σε τελική απόφαση σχετικά με την παράταση (...) μέχρι το τέλος του έτους».

Επιπλέον, παρατείνεται η περίοδος διάθεσης των ομολόγων του EFSF στο ΤΧΣ μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου του 2015, παράλληλα με την επέκταση του προγράμματος του EFSF.

Τέλος αναφέρεται ότι τα κράτη-μέλη της ζώνης του ευρώ παραμένουν ευνοϊκά τη χορήγηση στην Ελλάδα μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής ΕΜΣ (ECCL), αν η Ελλάδα το ζητήσει, αλλά με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμιστικών μέτρων που εξακολουθούν να εκκρεμούν στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης, της συνεχής συμμετοχής του ΔΝΤ, και της ολοκλήρωσης των σχετικών εθνικών και ενωσιακών διαδικασιών. 


Στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες ημέρες θα καταβληθεί μια εντατική προσπάθεια σε δύο μέτωπα για να κλείσει ει δυνατόν η διαπραγμάτευση. Αφενός με τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει ότι ο προϋπολογισμός του 2015 θα υλοποιηθεί χωρίς αποκλίσεις και θα καλυφθεί το τυχόν δημοσιονομικό κενό ενώ θα καταβληθεί και σε πολιτικό επίπεδο προσπάθεια αμβλυνθούν οι πιέσεις για εφαρμογή εδώ και τώρα σκληρών μέτρων που μπορεί να δημιουργήσουν αρνητικό κλίμα για τη διαμόρφωση πλειοψηφίας 180 εδρών για την εκλογή ΠτΔ.

Την Τετάρτη ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης  Ευάγγελος Βενιζέλος μεταβαίνει  στο Βερολίνο και η συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Άλλωστε ο κ. Σόιμπλε είναι από τους πλέον θερμούς θιασώτες της παρουσίας του ΔΝΤ στην Ελλάδα ενώ και η σχέση του με τον κ. Βενιζέλο έχει περάσει πολλές διακυμάνσεις.


Γιώργος Αλεξάκης - Δημήτρης Αλεξόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 23:24 - 08 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.