ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπέζας: Αντικίνητρο για τις επενδύσεις η υψηλή φορολογία

17:25 - 21 Νοε 2006 | Οικονομία
«Η μείωση των φορολογικών συντελεστών είναι μια αλλαγή που επιβάλλουν οι τάσεις στην παγκόσμια οικονομία τα τελευταία χρόνια. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης που τα κεφάλαια και το χρήμα δεν έχουν πλέον σύνορα, οι υψηλοί συντελεστές επιτυγχάνουν τελικά το αντίθετο από αυτό που επιδιώκουν».

Αυτό δήλωσε ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Α. Μπέζας κατά την ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο, προσθέτοντας ακόμη ότι η διατήρηση των υψηλών φορολογικών συντελεστών έχει δυσμενείς συνέπειες τόσο για την οικονομία όσο και για τους πολίτες.

Για την οικονομία, η υψηλή φορολογία αποτελεί αυτομάτως και αντικίνητρο για επενδύσεις επεσήμανε ο κ. Μπέζας, κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τους χαμηλούς φορολογικές συντελεστές, οι οποίοι εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων, βοηθούν παράλληλα και στην ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης.

«Με μικρότερους συντελεστές οι πολίτες αλλά και οι επιχειρήσεις έχουν κίνητρο να δηλώνουν όλα τα εισοδήματα που αποκτούν», τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών.

Κωδικοποιώντας τα κυριότερα σημεία της δεύτερης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης που θα περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο – το οποίο όπως οι πληροφορίες αναφέρουν πιθανότατα να κατατεθεί την προσεχή Πέμπτη στη Βουλή- ο κ. Μπέζας είπε ότι αυτή στοχεύει στην μείωση των φορολογικών βαρών για τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίεςκαι τους συνταξιούχους, μέσω της μείωσης των συντελεστών φορολογίας εισοδήματος, την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 12.000 ευρώ και τη διεύρυνση του εισοδηματικού κλιμακίου του κεντρικού φορολογικού συντελεστή.

Από τη μείωση των συντελεστών φορολογίας θα υπάρχει ελάφρυνση για όλα τα εισοδήματα, συμπλήρωσε ο κ. Μπέζας επισημαίνοντας ότι η ελάφρυνση αυτή θα είναι όμως μεγαλύτερη για τα μεσαία εισοδήματα, γιατί απλούστατα τα μεσαία εισοδήματα είναι αυτά που πληρώνουν αναλογικά τους υψηλότερους φόρους στην Ελλάδα.

Παράλληλα, ο κ. Μπέζας αναφέρθηκε και στην λειτουργία του νέου κεντρικού συστήματος του TAXIS, τονίζοντας ότι σύστημα αυτό μπορεί ήδη να εξυπηρετεί 240.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές ημερησίως, όταν το παλιό μόλις και μετά βίας εξυπηρετούσε 50.000. Το γεγονός αυτό παρέχει την δυνατότητα για αύξηση των χρηστών του TAXIS net. Ήδη οι εγγεγραμμένοι χρήστες του TAXIS net ξεπέρασαν τους 1.370.000, με τις αντίστοιχες συναλλαγές να ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια παρουσιάζοντας αύξηση κατά 67% σε σχέση με το 2003. Αυτό από την άλλη πλευρά σημαίνει ότι πραγματοποιήθηκαν 2,5 εκατομμύρια λιγότερες επισκέψεις στις εφορίες.

Τέλος, όπως ανέφερε ο υφυπουργός σημαντικό ρόλο στην προώθηση της διαφάνειας και την αντικειμενικοποίηση της ελεγκτικής διαδικασίας, θα αποτελέσει και το Elenxis, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα των Ελεγκτικών Υπηρεσιών, έργο το οποίο επίσης υλοποιεί η Γ.Γ.Π.Σ.

Για τη λειτουργία του συστήματος αυτού, πρόκειται σύντομα να ολοκληρωθεί η προμήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών γραφείου, φορητών υπολογιστών και άλλου απαραίτητου εξοπλισμού, που θα εγκατασταθεί στην ΥΠ.Ε.Ε., τις ελεγκτικές υπηρεσίες των τελωνείων και των εφοριών και την Οικονομική Επιθεώρηση.

Με τηλειτουργία του Elenxis, το έργο των ελεγκτών πρόκειται να διευκολυνθεί σημαντικά, αφού κατά την διενέργεια των επιτόπιων ελέγχων οι ελεγκτές, θα μπορούν να διασυνδέονται με το TAXIS για την άμεση εύρεση των φορολογικών δεδομένων του φορολογούμενου που ελέγχουν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.