ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φορολογικό σύστημα με αναπτυξιακό χαρακτήρα προτείνει ο ΣΕΒ

18:22 - 21 Νοε 2006 | Οικονομία
Φορολογικό σύστημα με αναπτυξιακό χαρακτήρα και διεθνώς ανταγωνιστικό ως προς την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων από τις οποίες έχει ανάγκη η Ελλάδα είναι η «θέση» του ΣΕΒ ως προς το νέο φορολογικό περιβάλλον.

Τη «θέση» αυτή ανέπτυξε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ, Δ. Νικολάου σε ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε το ελληνοαμερικανικό περιβάλλον με θέμα «Τα χρονίζοντα φορολογικά προβλήματα των επιχειρήσεων στην τελική ευθεία της φορολογικής μεταρρύθμισης».

Σύμφωνα με τον κ. Νικολάου προς αυτή την κατεύθυνση ο ΣΕΒ έχει προωθήσει ιδέες που αφορούν :

•Την κωδικοποίηση του ήδη ισχύοντος θεσμικού πλαισίου

•Την εκ προοιμίου αξιολόγηση κάθε νέας φορολογικής ρύθμισης ως προς τη σαφήνειά της

•Την αποφυγή συνεχούς έκδοσης ερμηνευτικών εγκυκλίων

•Την ψήφιση των νέων φορολογικών νόμων υπό μορφή κωδικοποιημένου κειμένου

«Ως προς το φορολογικό πλαίσιο, παρά τις θετικές ρυθμίσεις, που έχουν ληφθεί τα τελευταία χρόνια, πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν προς την κατεύθυνση της περαιτέρω βελτίωσής του», υποστήριξε ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒ έτσι ώστε να μην υπάρχει η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα, που προκύπτει κυρίως από τις φορολογικές διαφορές, που μπορούν να συμβούν σε κάθε φορολογικό έλεγχο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου ούτε θα πρέπει σε παρόμοιες περιπτώσεις που αποτελεί άλλωστε διεθνή πρακτική, να προσφεύγουμε σε αφορισμούς προδεδικασμένης «φοροδιαφυγής» σε ένα τομέα που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος των φορολογικών εισόδων.

 

Για παράδειγμα, ανάφερε ο κ. Νικολάου η συμμετοχή του επιχειρηματικού κόσμου στο φόρο εισοδήματος του οικονομικού έτους 2005, υπερβαίνει το 63,5% του συνολικού φόρου και πιθανότατα πλησιάζει το 70%.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.