ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι δύο κινήσεις Ντράγκι που θα στείλουν τις τράπεζες στα τάρταρα αν συνεχιστεί η πολιτική αβεβαιότητα

14:05 - 11 Δεκ 2014 | Οικονομία
Oι δύο κινήσεις Ντράγκι που θα στείλουν τις τράπεζες στα τάρταρα αν συνεχιστεί η πολιτική αβεβαιότητα
Mε δύο κινήσεις και στην περίπτωση που η πολιτική αστάθεια συνεχιστεί η ΕΚΤ κόβει την πίστωση προς τις Ελληνικές τράπεζες, ασκώντας πίεση στα κόμματα να τα βρουν μεταξύ τους και να συγκροτήσουν κυβέρνηση ή τέλος πάντων, οι πολιτικοί να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

 

 

Στην περίπτωση λοιπόν, που η χώρα οδηγηθεί σε εκλογές, με πιθανότερη ημερομηνία, όπως γράφει το «R» την 25η Ιανουαρίου, με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και τις χρονοβόρες διαδικασίες συγκρότησης κυβέρνησης, το διάστημα που θα απομείνει για τη συμφωνία με την τρόικα θα είναι μόνο μερικές μέρες του Φεβρουαρίου, αφού η παράταση που πήρε η χώρα από το Eurogroup, είναι δίμηνη. Κι ενώ οι κ.κ. Σταθάκης και Μηλίός δηλώνουν ότι οι τράπεζες θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται από την ECB, η Φραγκφούρτη έχει άλλη άποψη, αναφέρουν Έλληνες διαχειριστές.

 

Αυτό που μεταφέρουν λοιπόν, Έλληνες διαχειριστές από το Λονδίνο, είναι ότι η ΕΚΤ θα αναλάβει δύο σοβαρές πρωτοβουλίες, που οι συστημικοί τραπεζίτες στη χώρα μας δεν θέλουν καν να ακούν. Πρώτον, η ECB κόβει την πίστωση προς τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα. Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση των τραπεζών θα γίνεται μέσω του ELA, με επιτόκια της τάξης του… 4%, όταν έχουν φτάσει να δανείζονται με επιτόκια euribor. Δεύτερον, η ΕΚΤ σύμφωνα με τις πληροφορίες από το «σίτι», θα κάνει και κάτι άλλο χειρότερο, το οποίο τρέμουν οι τραπεζίτες. Περιορίζει στο μισό τη χρηματοδότηση των τραπεζών με collateral περιουσιακών τους στοιχείων, ακόμα και «κοκκινισμένα» δάνεια.

 

Από 42 δισ. ευρώ, μαθαίνουμε ότι αυτό θα πέσει στα 21 δις. ευρώ. Τα επιτελεία των τραπεζών δηλώνουν αναστατωμένα από την προοπτική αυτή και δεν αποκλείεται μέσα στις επόμενες μέρες που απομένουν μέχρι να ολοκληρρωθεί η χρονιά να κλείνουν τα deals πώλησης του asset management της Εθνικής, στις αρχές του νέου χρόνου να ξεκινήσει η διαδικασία πώλησης της Finansbank και η Eurobank να πουλήσει τη Eurolife, προκειμένου να βρεθούν με κεφάλαια να αντέξουν  στο τσουνάμι των εξελίξεων που έρχεται αν το πολιτικό κλίμα στη χώρα στραβώσει περαιτέρω. 

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 14:41 - 11 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.