ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Καραμανλής και Μπλερ ζητούν την εφαρμογή των όρων της ΕΕ από την Αγκυρα

21:51 - 21 Νοε 2006 | Οικονομία
Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ενόψει του κρίσιμου συμβουλίου του Δεκεμβρίου βρέθηκε στο επίκεντρο των συνομιλιών του Τόνι Μπλερ και του Κώστα Καραμανλή κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Λονδίνο. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν ότι η Αγκυρα πρέπει να σεβαστεί τους όρους και τις προϋποθέσεις της ΕΕ.

Ο Κώστας Καραμανλής επισήμανε ότι η Αθήνα υποστηρίζει τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή θα υιοθετήσει τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, θα εφαρμόσει πλήρως όλα τα κριτήρια και τα προαπαιτούμενα που έχουν τεθεί από την ΕΕ και θα τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Ο Τόνι Μπλερ απέφυγε να απαντήσει για το πώς πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ, καθώς η Τουρκία δια στόματος Γκιουλ απέρριψε ττην προθεσμία της 6ης Δεκεμβρίου για την εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης.

Ο ίδιος δήλωσε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα γίνουν συζητήσεις ώστε «να προχωρήσουμε μπροστά» και συμπλήρωσε ότι «η Βρετανία και η Ελλάδα μοιράζονται το στρατηγικό όραμα της ευρωπαϊκής ένταξης της Τουρκίας».

Στη συνάντηση συζητήθηκε ακόμη η οικονομική συνεργασία των δύο χωρών και το Κυπριακό για το οποίο ο κ. Καραμανλής είπε ότι η προσπάθεια για την επίλυσή του «πρέπει να γίνει στον κατάλληλο χρόνο και να είναι προσεκτικά προετοιμασμένη».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.