ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προληπτική γραμμή και για το ΔΝΤ (;) - Επιστροφή τον Ιανουάριο αν...

18:50 - 11 Δεκ 2014 | Οικονομία
Προληπτική γραμμή και για το ΔΝΤ (;) - Επιστροφή τον Ιανουάριο αν...
Στην αποκάλυψη ότι η Ελλάδα, έχει εκδηλώσει την πρόθεση να μετεξελιχτεί το προγράμμα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε προληπτική γραμμή χρηματοδότησης μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης της τρόικας, προχώρησε την Πέμπτη ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Γουίλιαμ Μάρεϊ. Παράλληλα όπως είπε αναμένει επιστροφή των επικεφαλής της τρόικας τον Ιανουάριο, αν το επιτρέψουν οι πολιτικές εξελίξεις.

«Έχουμε την αίσθηση ότι οι ελληνικές Αρχές προτίθενται να ζητήσουν το υφιστάμενο πρόγραμμα (Extended Arrangement) να καταστεί προληπτική γραμμή (precautionary line)», τόνισε μετά από σχετική ερώτηση,  στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον.


Πάντως  ξεκαθάρισε πως δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα από τις ελληνικές αρχές και ότι αυτό που προκύπτει από τις επαφές με την ελληνική κυβέρνηση είναι ότι μετά την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης η Αθήνα  θα προχωρήσει στην υποβολή του.


Ερωτηθείς για το εάν η προληπτική γραμμή είναι η ιδανική εξέλιξη της σχέσης του ΔΝΤ με την Ελλάδα ξεκαθάρισε πως στις περισσότερες περιπτώσεις που μια χώρα που έχει πρόγραμμα δόσεων με το ΔΝΤ επανακτά την επαφή με τις αγορές, το πρόγραμμα του Ταμείου μετατρέπεται σε προληπτική χρηματοδοτική γραμμή.


Όπως εξήγησε στην περίπτωση αυτή τα χρήματα του ΔΝΤ λειτουργούν ως ανάχωμα (backstop) ώστε οι αγορές να ξέρουν πως υπάρχει διαθέσιμη χρηματοδότηση εάν η χώρα τη χρειαστεί.


Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ερωτηθείς για την επιστροφή του Ρίσι Γκογιάλ στην Αθήνα τόνισε πως η επιστροφή του πλήρους διαπραγματευτικού κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα αναμένεται εντός του Ιανουαρίου. 


Κληθείς να ξεκαθαρίσει εάν οι πολιτικές εξελίξεις θα μπορούσαν να ματαιώσουν την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα, επανέλαβε πως η αναμενόμενη επιστροφή προσδιορίζεται για τον Ιανουάριο. «Στόχος μας είναι να επιστρέψουμε στην Αθήνα τον Ιανουάριο» είπε.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο,  το ΔΝΤ αναμένει  ότι τον Ιανουάριο, οι επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας, θα επιστρέψουν στην Αθήνα και έως τότε οι συζητήσεις θα συνεχίζονται με τα τεχνικά κλιμάκια, δείχνοντας πως το βάρος των ελέγχων θα πέσει στα δημοσιονομικά.

Ωστόσο όπως τόνισε για την επιστροφή  απαιτείται πολιτική πρόοδος, δείχνοντας την εν εξελίξει διαδικασία της εκλογής του πρόεδρου της Δημοκρατίας και το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών.

Ο εκπρόσωπος πάντως απέφυγε, να απαντήσει αν η ελληνική κυβέρνηση είχε ενημερώσει την Κριστίν Λαγκάρντ, για τις πολιτικές εξελίξεις λέγοντας πως δεν έχει σχετική.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:23 - 11 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.