ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τροπολογία από το ΥΠΑΝ για άνοιγμα την Κυριακή 28/12

00:11 - 12 Δεκ 2014 | Οικονομία
Τροπολογία από το ΥΠΑΝ για άνοιγμα την Κυριακή 28/12
Το δρόμο της Βουλής αναμένεται να πάρει ακόμα και την Παρασκευή πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο θα περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις για τη διαχείριση και τον έλεγχο του νέου ΕΣΠΑ, αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία, ρυθμίσεις για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), καθώς και αλλαγές στη λειτουργία της αγοράς.

Στόχος της πολιτικής  ηγεσίας είναι μέσα από την ψήφιση του νομοσχεδίου να κλείσει «προαπαιτούμενα» που θα δώσουν «πόντους» στη διαδικασία αξιολόγησης από την τρόικα.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στις  ρυθμίσεις του νομοσχεδίου περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αλλαγές στην αρτοποιητική νομοθεσία , στη λειτουργία των λαϊκών αγορών.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ενδεχομένως να υπάρξουν και αλλαγές στη διαδικασία απόφασης για το άνοιγμα της Κυριακής μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, ώστε να προστεθεί ακόμη μία στις 7, που ισχύουν. Ουσιαστικά πρόκειται για τροπολογία από , το υπουργείο Ανάπτυξης που θα δώσει τη δυνατότητα στα εμπορικά καταστήματα να ανοίξουν και την τελευταία Κυριακή του χρόνου.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά την ερχόμενη Κυριακή 14 Δεκεμβρίου και την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου, ενώ με την προωθούμενη αλλαγή τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν τελικά τρεις Κυριακές τον Δεκέμβριο και συνολικά οκτώ μέσα στο χρόνο.


Στο φόντο ενός πολιτικού κλίματος που δεν ευνοεί το λιανικό εμπόριο το υπουργείο προσπαθεί να ανοίξει την αγορά. Πάντως  οι έμποροι είχαν προτείνει να μην λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα στις 14 Δεκεμβρίου και να λειτουργήσουν την Κυριακή μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς δηλαδή στις 28 Δεκεμβρίου.


Στο πολυνομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται ένα πλαίσιο αλλαγών στο ΕΣΠΑ, με κύριο στόχο την αλλαγή των δομών αξιολόγησης αλλά και τις διορθώσεις στις για την ένταξη, έλεγχο και χρηματοδότηση των προτάσεων των επιχειρήσεων και των άλλων δυνητικών δικαιούχων..

Στόχος κατά το υπουργείο είναι να διαμορφωθεί ένα απλούστερο σχήμα, μία καλύτερη διάταξη και αλληλοσχέση των οργάνων (Υπουργεία, Γενικές Γραμματείες, Υπηρεσίες Διαχείρισης) που συγκροτούν, λειτουργούν και διευθύνουν το  Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου.


Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ είχε τεθεί ως αυτόνομο νομοθέτημα σε δημόσια διαβούλευση από τις 26 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου και εκκρεμεί η σχετική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Xωρίς τον νόμο για το νέο ΕΣΠΑ δεν μπορεί να γίνει εκταμίευση των κοινοτικών κονδυλίων της νέας προγραμματικής περιόδου.


Επιπλέον, στο νομοσχέδιο εντάσσονται αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία ( ρύθμιση για εναλλακτικές πηγές εσόδων)  για τα επιμελητήρια οι οποίες θα πρέπει να  ψηφιστούν εγκαίρως γιατί διαφορετικά αυτά κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς πόρους, με δεδομένο ότι από την 1/1/2015 καταργείται η υποχρεωτική συνδρομή των επιχειρήσεων-μελών τους που μέχρι σήμερα αποτελεί το μοναδικό έσοδο.


Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.