ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

NYT: Η Ελλάδα απέχει πολύ ακόμα από το χάος

11:52 - 15 Δεκ 2014 | Οικονομία
NYT: Η Ελλάδα απέχει πολύ ακόμα από το χάος
Σε δημοσίευμά της η New York Times αναφέρει χαρακτηριστικά πως "Η Ελλάδα είναι ακόμη κάποια βήματα μακριά από το χάος".

"H Αθήνα έχει μπει σε μια περίοδο πολιτικής αστάθειας που πιθανώς θα οδηγήσει σε εκλογές, τις οποίες θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολιτικές αυτού του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος θα μπορούσαν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε έξοδο από το ευρώ, εάν εφαρμοστούν πλήρως. Αλλά για να συμβεί αυτό, πρέπει να επικρατήσει σειρά ατυχών συγκυριών", αναφέρει στο άρθρο του "Greece Is Not Headed for the Door Just Yet", ο Hugo Dixon, αρθρογράφος του Reuters.

Πρώτον, πρέπει η βουλή να μην εκλέξει νέο πρόεδρο. Αυτό, ομολογουμένως, είναι πιθανό. Ένας πρόεδρος χρειάζεται τη στήριξη του 60% των μελών του κοινοβουλίου και η κυβέρνηση μπορεί να στηριχτεί μόλις στο 50% της στήριξης για τον υποψήφιό της.

Ωστόσο, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα ο πρωθυπουργός Αν. Σαμαράς να πείσει αρκετά μέλη ώστε να αλλάξουν πλευρά και να ξεπεραστεί αυτό το όριο που χρειάζεται. Υπάρχει επίσης μια μικρή πιθανότητα «ο ίδιος ο συντηρητικός πρωθυπουργός να αντικατασταθεί από έναν τεχνοκράτη ως το τίμημα για να συγκεντρωθεί η πλειοψηφία και να εκλεγεί νέος πρόεδρος».

nyt greece

Η Αθήνα θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη μελλοντική οικονομική στήριξη, εκτιμά ο Dixon. Η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει να σφίξει κάπως τον προϋπολογισμό του 2015, να συνεχίσει με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να αποδεχθεί την εποπτεία των οικονομικών της ενεργειών. Θα είναι ευκολότερο να «περάσουν» αυτά μετά από μια επιτυχημένη προεδρική εκλογή.

Ως αντάλλαγμα, η Αθήνα θα λάβει την τελευταία δόση των κεφαλαίων από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης και μια προληπτική πιστωτική γραμμή από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης. Μπορεί επίσης να της δοθεί περισσότερος χρόνος για να αποπληρώσει τα κεφάλαια που έχει δανειστεί από την ευρωζώνη.

«Με όλα αυτά να υπάρχουν, η Ελλάδα θα μπορέσει να προσφύγει στις αγορές ομολόγων για να χρηματοδοτηθεί», επισημαίνει ο Dixon.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.