ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ψυχολογική η αντίδραση στο Χρηματιστήριο

18:51 - 15 Δεκ 2014 | Οικονομία
Ψυχολογική η αντίδραση στο Χρηματιστήριο
Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις συνεχίζουν να απασχολούν τους επενδυτές.

Μπορεί το Χ.Α. να βυθίζεται από τη δίνη των πολιτικών εξελίξεων, δεν παύει όμως, να αποτελεί μαγνήτη για τους ξένους και τους Έλληνες επενδυτές. Κι αν η Capital βγήκε και πούλησε μερικές από τις θέσεις της στην Ελλάδα, άλλοι ξένοι, αλλά και παρακλάδια του ίδιου fund, όπως έγραψε νωρίτερα τη Δευτέρα το «R», τις μέρες του sell off, έβγαιναν και σκούπιζαν τη προσφορά που έβγαινε. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή άνοδος στην αγορά, έστω κι  αν αυτή έγινε χωρίς μεγάλες συναλλαγές, μόλις 89 εκατ. ευρώ, σε επίπεδο ψυχολογίας, λειτούργησε τονωτικά.

 

Δημιουργήθηκε αν μη τι άλλο, ένα σχετικά μικρό μαξιλάρι ασφαλείας ενόψει της πρώτης και κρίσιμης ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, την προσεχή Τετάρτη. Από την άλλη, λειτούργησε ευεργετικά η έκθεση της Morgan Stanley, η οποία βρίσκει ευκαιρίες στις τράπεζες και πως το πολιτικό ρίσκο δεν έγκειται στο αν θα γίνουν εκλογές στη χώρα μας, αλλά στο αν η κυβέρνηση που θα σχηματιστεί θα καταφέρει να ολοκληρώσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που αξιώνουν οι δανειστές.  Στα θετικά, επίσης, της σημερινής συνεδρίασης αποτελεί η έκθεση της HSBC, ότι η ΔΕΗ αποτελεί μία από τις πλέον ελκυστικές δεκαπέντε μετοχές παγκοσμίω, με τιμή στόχο τα 10,5 ευρώ!    

 

Όλοι οι επιμέρους βραχυπρόθεσμοι και μεσοπρόθεσμοι τεχνικοί δείκτες αναίρεσαν τα σήματα αγορών που κρατούσαν μέχρι την περασμένη Δευτέρα ενώ οι ταλαντωτές παρά την έντονη κίνηση μόλις εισήλθαν στις παρυφές των υποτιμητικών ζωνών το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, σημειώνουν οι αναλυτές. Θα ήταν μάλλον άστοχο να υποστηριχθεί ότι οι 1040 μονάδες λειτούργησαν ως πεδίο αντίστασης αφού το μέγεθος της πτώσης ήταν συνδυασμός πολλών επιμέρους παραγόντων που επιτάθηκαν και από τα σημαντικά κέρδη που είχαν επιμέρους τίτλοι το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Στο ερώτημα για την επόμενη στήριξη ή το επίπεδο από το οποίο μπορεί να ξεκινήσει μια αντίδραση η απάντηση έρχεται από το βαθμό πώλησης που αναμένουμε να φθάσουν οι ημερήσιοι ταλαντωτές. Η σύγκλιση των ακραίων τιμών του RSΙ με τα επίπεδα της αγοράς βρίσκεται στις 750 μονάδες όπου σε συνάρτηση με τον όγκο συναλλαγών είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθεί κάποια ισχυρότερη ανοδική κίνηση.

 

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με κέρδη 1,45%, στις 836,41 μονάδες. Σούπερ άνοδος 5,81% για τον ΟΤΕ, που επανήλθε πάνω από τα 9 ευρώ και συγκεκριμένα στα 9,10 ευρώ, 5,42% ενισχύθηκε η Aegean Airlines, στα 7,59 ευρώ, σχεδόν 5% ενισχύθηκε ο ΟΠΑΠ, στα 8,85 ευρώ, 2,23% η ΔΕΗ, στα 5,50 ευρώ. Κέρδη 4,3% για την Πειραιώς, στα 0,97 ευρώ, σχεδόν 3% ενισχύθηκε η Alpha, στα 0,484 ευρώ, αμετάβλητη στο 1,46 η ΕΤΕ και με πτώση 3,33% υποχώρησε η μετοχή της Eurobank. Από εκεί και πέρα κέρδη κοντά στο 3% για τη Folli Follie, 2,3% ενισχύθηκε η Jumbo, στα 8,9 ευρώ, 3,37% η ΜΕΤΚΑ, στα 8,28  και 1,88 ο Μυτιληναίος, στα 4,88 ευρώ.   

 

Σ.K.X.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:21 - 15 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.