ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα τεχνικά σενάρια, είτε εκλεγεί Πρόεδρος, είτε πάμε σε εκλογές - Τι λένε οι αναλυτές

01:01 - 29 Δεκ 2014 | Οικονομία
Τα τεχνικά σενάρια, είτε εκλεγεί Πρόεδρος, είτε πάμε σε εκλογές - Τι λένε οι αναλυτές
Όταν οι βουλευτές την περασμένη Τρίτη έλεγαν στους δημοσιογράφους στη Βουλή, «μη μας ρωτάτε για το αποτέλεσμα της τρίτης ψηφοφορίας, αλλά προβάλλετέ μας για τις εκλογικές μας περιφέρειες», γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι η αγορά προεξοφλεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Οι ημέρες μέχρι την τρίτη ψηφοφορία χαρακτηρίστηκαν από αυξημένη αντιπαράθεση μεταξύ κομμάτων και βουλευτών, γράφει σε report της για την Ελλάδα η Deutsche Bank, κάτιπου επιβεβαιώθηκε και από την συνέντευξη - διάγγελμα το περασμένο Σάββατο του πρωθυπουργού από την ΝΕΡΙΤ. Εάν κατά την τρίτη ψηφοφορία, η ελληνική βουλή δεν κατορθώσει να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές στα τέλη Ιανουαρίου, συμπέρανε η Deutsche.

 

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια των τελευταίων ημερών για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή ειδικού σκοπού, η Deutsche Bank δεν δίνει μεγάλες πιθανότητες. Προειδοποιεί δε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη και ρευστή και, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές της, “οι πιθανότητες για διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα ανέρχονται στο 80%".

 

Οι βασικότερες κινήσεις από την πλευρά των ξένων έχουν πραγματοποιηθεί. Σε μεγάλο βαθμό τα hedge funds έχουν μειώσει τις θέσεις τους σε βασικά χαρτιά της μεγάλης κεφαλαιοποίησης και ειδικά στις τράπεζες και όπως όλα δείχνουν, αν δεν αλλάξει κάτι ως προς την εικόνα της χώρας, δεν φέρονται διατεθειμένοι να κάνουν πράξεις στο Χρηματιστήριο.

 

Σημειώνεται μόνο ότι αν επιτευχθεί η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή, οι πιθανότητες ανόδου για τον γενικό δείκτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών της Solidus ΑΧΕΠΕΥ, είναι τέτοιες που σε ένα εύρος χρόνου θα μπορούσαμε να δούμε αντίδραση έως και 50% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών και υποχώρηση των αποδόσεων στα επίπεδα του 4,5 – 5%. Σε διαφορετική περίπτωση, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Δυναμικής ΑΧΕΠΕΥ κ. Απ. Μάνθος τονίζει στo “R” ότι όσο η αγορά κινείται κάτω από τις 890 μονάδες, επικρατεί ζόφος. Το Χ.Α. βρίσκεται σε φάση νευρικότητας και θα ήταν ιδανικό το σενάριο να μην είχε μεγάλες διακυμάνσεις μέχρι τις εκλογές, αν υποτεθεί ότι αυτές θα πραγματοποιηθούν μέχρι τέλος Ιανουαρίου, αρχές Φεβρουαρίου.

 

Οι διακοπές των Χριστουγέννων βρήκε τους Έλληνες επενδυτές με την απόδοση της δεκαετίας σε απαγορευτικά επίπεδα, δηλαδή στο 8,41% και το Χ.Α. στο «κόκκινο», με τον γενικό δείκτη στις 853,20 μονάδες και απώλειες 1,69%.  Ενδεικτικές του κλίματος ήταν οι συναλλαγές που «κάθισαν» στην κυριολεξία, αισθητά κάτω από τα 100 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα στα 62 εκατ. ευρώ.

 

Το πιθανότερο σενάριο είναι οι επενδυτές να καταπιαστούν και πάλι με το Ελληνικό χρηματιστήριο μετά τις γιορτές, όταν θα έχει καθίσει η πολιτική ένταση. Κι αυτό διότι, η αγορά έχει βρεθεί σε τέτοια κατάσταση απουσίας προσανατολισμού  που ακόμα και οι παίκτες short το… σκέφτονται. Κι αυτό διότι αν το «στοίχημα» είναι πτώση της αγοράς επειδή δεν θα εκλεγεί Πρόεδρος από την παρούσα Βουλή και τελικά συμβεί το αντίθετο, η χασούρα θα είναι μεγάλη. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν προεξοφλήσει εκλογή Προέδρου από την παρούσα Βουλή.

 

Τεχνικά η χρονιά κλείνει κοντά στο χαμηλό έτους έχοντας δει το υψηλό στα μέσα Μαρτίου στις 1.379 μονάδες, σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ κ. Εμ. Χατζηδάκης. «Οι πωλητές έχουν το πάνω χέρι της αγοράς από το Σεπτέμβριο και μετά, έχοντας οδηγήσει την αγορά σε συνεχή χαμηλά. Οι επόμενες στηρίξεις της αγοράς βρίσκονται στις 780 και 650 μονάδες ενώ ανοδικά η ζώνη των 1100 μονάδων λόγω της πολύμηνης συσσώρευσης έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά μακροπρόθεσμης αντίστασης.

 

Η συρρίκνωση των συναλλακτικών όγκων δεν βοηθά ιδιαίτερα την αλλαγή τάσης, πλέον η αγορά έχει μεγαλύτερη στάθμιση στις τραπεζικές αποτιμήσεις από τις οποίες συνήθως δίνονται και τα σήματα που διαμορφώνουν την τάση. Συμπερασματικά το 2015 ξεκινάει απαισιόδοξα τουλάχιστον σε ότι αφορά την διαγραμματική εικόνα του Γενικού Δείκτη, έχοντας ακόμα περιθώρια υποχώρησης πριν από κάποια δυναμική ανοδική αντίδραση. Ενδείξεις αντιστροφής τάσης ακόμα δεν έχουν διαπιστωθεί και αντλώντας από την πρόσφατη εμπειρία του 2012 θα πρέπει να αναμένουμε πρώτα ένα συναλλακτικό στέγνωμα (ημερήσιοι τζίροι 40 – 50 εκατ. ευρώ) πριν ο Γενικός Δείκτης αλλάξει πορεία».

 

Στ.Κ.Χαρίτος

[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.