ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πρώτο θέμα (πάλι) στα διεθνή ΜΜΕ η Ελλάδα και το... χρηματιστήριο

14:17 - 29 Δεκ 2014 | Οικονομία
Πρώτο θέμα (πάλι) στα διεθνή ΜΜΕ η Ελλάδα και το... χρηματιστήριο
Στην πτώση του ελληνικού χρηματιστηρίου και τον κίνδυνο αβεβαιότητας που φέρνουν οι πρόωρες εκλογές εστιάζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τα οποία μεταδίδουν την είδηση της μη εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο στην Ελλάδα.

 

 

Bloomberg

 

Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει πρόωρες εκλογές στις αρχές του νέου ετους, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς απέτυχε στην τρίτη και τελευταία του προσπάθεια να πείσει το κοινοβούλιο να υποστηρίξει τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, το νομοθετικό σώμα θα διαλυθεί και θα καθοριστεί ημερομηνία εκλογών μέσα στις επόμενες 10 ημέρες, προσθέτει.


Η προοπτική αυτή των πρόωρων εκλογών έχει ταράξει τις αγορές της Ελλάδας, προκαλώντας μνήμες από την οικονομική κρίση του 2012 που η συμμετοχή της χώρας στην ευρωζώνη κινδύνευε. Ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ 18 δυτικοευρωπαϊκών δεικτών, ενόψει των κάλπεων, επισημαίνει το πρακτορείο.

 

CNBC


Οι ελληνικές μετοχές έπεσαν περισσότερο από 10% τη Δευτέρα, έπειτα από την αποτυχία του ελληνικού κοινοβουλίου να εκλέξει πρόεδρο, κάτι που σημαίνει ότι οι πρόωρες εκλογές πλησιάζουν, μεταδίδει το CNBC.


Μάλιστα, το δίκτυο σχολιάζει ότι το αποτέλεσμα δεν προκάλεσε έκπληξη, με πολλούς αναλυτές να σχολιάζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση χρειαζόταν ένα θαύμα για να αποφύγει τις εκλογές.


Οι επενδυτές ήταν νευρικοί ενόψει της ψηφοφορίας με το ελληνικό χρηματιστήριο να καταρρέει και το ευρώ να αγγίζει χαμηλό 28 μηνών έναντι του δολαρίου.

 

Reuters


Σύμφωνα με το Reuters, οι Έλληνες νομοθέτες απέτυχαν να εκλέξουν νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας στον τελικό γύρο της ψηφοφορίας τη Δευτέρα, με την χώρα να αντιμετωπίζει τώρα πρόωρες εκλογές που θα μπορούσαν να "εκτροχιάσουν" το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης που χρειάζεται για να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της.


Όπως επισημαίνει το πρακτορείο, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο, τώρα θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, οι οποίες θα αφήσουν τις αγορές και τους εταίρους της Ελλάδας αντιμέτωπους με εβδομάδες αβεβαιότητας που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τα αδύναμα σημάδια οικονομικής ανάκαμψης και να εκτροχιάσουν τα δημόσια οικονομικά της.

 

Financial Times

 

Το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο καθώς οι περισσότεροι ανεξάρτητοι βουλευτές και τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν απορρίψει την έκκληση του κ. Σαμαρά για συναίνεση, ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να καταλήξει σε συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές για την έξοδο της από το 4ετές πρόγραμμα λιτότητας, σχολιάζουν οι Financial Times.


Μάλιστα, η εφημερίδα προσθέτει ότι οι δημοσκοπήσεις κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου έδιναν στον ακρο-αριστερό ΣΥΡΙΖΑ προβάδισμα 3% - 4%, αλλά οι δημοσκόποι αναφέρουν πως δεν είναι σαφές ότι αρκεί για να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις εκλογές.

 

Wall Street Journal

 

Οι εξελίξεις δημιουργούν και πάλι φόβους για την σχέση της χώρας με τους διεθνείς πιστωτές, τονίζει η Wall Street Journal. Ο ακροαριστερός ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σκίσει το μνημόνιο και να διαγράψει μεγάλο μέρος του χρέους και έχει σταθερό προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις εδώ και μήνες, αν και το προβάδισμα αυτό περιορίζεται τις τελευταίες εβδομάδες.


Η διχόνοια ανάμεσα στους πιθανούς μετεκλογικούς εταίρους τόσο για το ΣΥΡΙΖΑ όσο και για τη Νέα Δημοκρατία του κ. Σαμαρά περιπλέκουν τις προοπτικές, αυξάνοντας τον κίνδυνο να είναι πολύ βραχύβια η όποια νέα κυβέρνηση, σχολιάζει η εφημερίδα.

CNN

Στην αποτυχία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας αναφέρεται σε δημοσίευμά του υπό τον τίτλο «Ετοιμαστείτε για ένα νέο ελληνικό δράμα» και το αμερικανικό δίκτυο CNN.

Σημειώνει πως «η ελληνική Βουλή διαλύεται και η χώρα οδηγείται σε εκλογές με την οικονομία να είναι ευάλωτη» και υπογραμμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται στις δημοσκοπήσεις», προσθέτοντας ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει δεσμευτεί «να διαπραγματευτεί τους όρους της οικονομικής συμφωνίας για την Ελλάδα». 

Επίσης, αναφέρει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να «καταργήσει ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στη χώρα» και ότι προτίθεται να «ξοδέψει χρήματα σε προγράμματα που θα αυξήσουν τους μισθούς και τις συντάξεις».


Ωστόσο, κάτι τέτοιο, σύμφωνα με το CNN, θα μπορούσε να «πυροδοτήσει μια κρίση που θα μπορούσε να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης».

Τελευταία τροποποίηση στις 17:49 - 29 Δεκ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.