ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συμφωνία ακόμα και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει η JP Morgan

17:56 - 29 Δεκ 2014 | Οικονομία
Συμφωνία ακόμα και με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει η JP Morgan
Στα πιθανά σενάρια που μπορεί να γίνουν πραγματικότητα, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ, γίνει κυβέρνηση και δεν τα βρει με την τρόικα αναφέρεται σε έκθεσή της, η JP Morgan. Αν και ο διεθνής οίκος τονίζει ότι το ενδεχόμενο να μην επέλθει συμφωνία με τους δανειστές και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει λίγες πιθανότητες, τονίζει ότι σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί το αρνητικό σενάριο υπάρχουν δύο πιθανές εξελίξεις.

Η πρώτη είναι να γίνει κούρεμα μόνο στο χρέος του επίσημου τομέα. Η δεύτερη είναι να γίνει κούρεμα στο χρέος του ιδιωτικού τομέα και ταυτόχρονα να φλερτάρει η χώρα με μια έξοδο από την ευρωζώνη. Η αντίδραση των αγορών σε μια τέτοια εξέλιξη θα είναι αρνητική και θα χρειαστεί τοίχος προστασίας για τον περιορισμό της μετάστασης.


Σύμφωνα με τους αναλυτές η πιθανότητα να κερδίσει η ΝΔ τις εκλογές ή να σχηματιστεί ένας μεγάλος συνασπισμός είναι  μικρότερη από 50%.


Η αντίδραση της αγοράς σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα είναι σύμφωνα με την JP Morgan εξαιρετικά θετική και θα μειώσει σημαντικά τον πολιτικό κίνδυνο. Παράλληλα θα οδηγήσει σε έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα με μια πιστωτική γραμμή από τον ESM.


Το πιο πιθανό ενδεχόμενο ωστόσο είναι μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, με πιθανότητες πάνω από 50%. Εφόσον τελικά κερδίσει τις εκλογές το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς, οι αναλυτές της JP Morgan έχουν ως βασικό σενάριο μια συμφωνία με τους διεθνείς δανειστές. Η συμφωνία αυτή θα επέλθει μετά από δύσκολες και μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις, ενώ μέχρι να ολοκληρωθεί η αντίδραση των αγορών θα είναι αρνητική.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.