ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αυξάνεται ο κίνδυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, εκτιμά ο Fitch

15:05 - 30 Δεκ 2014 | Οικονομία
Αυξάνεται ο κίνδυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, εκτιμά ο Fitch
Αυξάνεται ο κίνδυνος για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας, εκτιμά ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, προβλέποντας ότι η περίοδος πολιτικής αβεβαιότητας πιθανότατα θα διαρκέσει αρκετούς μήνες.

Πιο αναλυτικά, ο Fitch εκτιμά ότι «οι διαπραγματεύσεις με τους επίσημους πιστωτές και οποιαδήποτε πρόσβαση στις αγορές παγώνουν μέχρι τις εκλογές».

 

Μάλιστα, ο οίκος τονίζει ότι «το προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις περιορίζεται τις τελευταίες εβδομάδες με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προβλέψει κανείς την έκβαση των εκλογών και να καθίσταται απίθανη η απόλυτη αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν δεν είναι εφικτός ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης, η Ελλάδα θα επιστρέψει στην κάλπη, και θα μπορούσε να δημιουργηθεί παρατεταμένη πολιτική αβεβαιότητα».

 

Υπάρχουν «δύο βασικά κανάλια πολιτικού κινδύνου που μπορεί να ασκήσουν πιέσεις στην πολιτική αξιολόγηση της χώρας. Πρώτον, ένα παρατεταμένο αδιέξοδο με την τρόικα σε συνδυασμό με την απουσία πρόσβασης στις αγορές που θα εντείνουν το πρόβλημα cash flow από το καλοκαίρι, ακόμη κι αν διατηρηθεί ο σφιχτός έλεγχος στον προϋπολογισμό. Το δεύτερο κανάλι εξαρτάται από την αντίδραση των καταθετών στις τράπεζες, που θα μπορούσε να προκαλέσει νέες πιέσεις στην ελληνική οικονομία από ενδεχόμενες κεφαλαιακές εκροές. Και οι δύο αυτοί παράγοντες εντείνουν τις πιέσεις στη νέα κυβέρνηση και τους ξένους πιστωτές για την επίτευξη συμφωνίας», εκτιμά ο οίκος.

 

«Υπάρχει περιθώριο συμβιβασμού μεταξύ της τρόικας της νέας ελληνικής κυβέρνησης, ακόμη κι αν την εξουσία της χώρας αναλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ, αν και οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ πιο έντονες», αναφέρει η Fitch και καταλήγει: «Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας, έχει μετριάσει την στάση του κόμματός του από το 2012 και έχει δεσμευθεί για τη διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος στον προϋπολογισμό και για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Ελλάδας στο ΔΝΤ και τους ιδιώτες πιστωτές. Παρόλα αυτά, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων πιθανότατα θα παγώσει εντελώς σε μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και θα υπάρξουν ανοδικές πιέσεις στο μισθολογικό κόστος του δημοσίου. Ο φόρος ακινήτων μπορεί επίσης να βρεθεί στο στόχαστρο και συνολικά ο δημοσιονομικός κίνδυνος θα αυξηθεί».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.