ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 2,5 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων τον Δεκέμβριο

14:26 - 31 Δεκ 2014 | Οικονομία
Στα 2,5 δισ. ευρώ οι εκροές καταθέσεων τον Δεκέμβριο
Στα 2,5 δισ. ευρώ περίπου υπολογίζεται η εκροή καταθέσεων από τις τράπεζες τον Δεκέμβριο, οδηγώντας τις καταθέσεις των ελληνικών επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος του χρόνου στα ίδια επίπεδα με εκείνα του περσινού Δεκεμβρίου, ανατρέποντας τη συνήθη πρακτική αύξησης των υπολοίπων που εμφανίζουν κάθε φορά στην εκπνοή του χρόνου.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι αιτίες βρίσκονται στις επιλεκτικές εκροές κεφαλαίων που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες του χρόνου, λόγω και της λήξης της περιόδου ανανέωσης προθεσμιακών καταθέσεων ενόψει νέων μειώσεων στα επιτόκια, αλλά και οι αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, οι οποίες και εξανέμισαν την αναμενόμενη αύξηση που καταγράφεται κάθε χρόνο.

 

Μεγάλοι καταθέτες επέλεξαν είτε τη μετατροπή μέρους των χρημάτων τους σε αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων, ομολογιακά ή μετοχικά είτε τη μεταφορά τους σε λογαριασμούς που είχαν ήδη ανοίξει σε τράπεζες του εξωτερικού.

 

Όπως φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος, από τον Νοέμβριο είχε ήδη καταγραφεί μικρή μείωση της τάξης των 199,7 εκατ. ευρώ στα υπόλοιπα των καταθέσεων, το ύψος των οποίων διαμορφώθηκε από τα 164,5 δισ. ευρώ στα 164,3 δισ. ευρώ. Η πραγματική μείωση είναι ωστόσο μεγαλύτερη, καθώς τον Νοέμβριο εισέρρευσαν στο σύστημα πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Αυτή είναι και η αιτία που οι καταθέσεις στους λογαριασμούς ταμιευτηρίου των νοικοκυριών εμφανίζονται αυξημένες κατά 451,5 εκατ. ευρώ, στα 43,6 δισ. ευρώ, ενώ οι τοποθετήσεις σε προθεσμιακούς λογαριασμούς μειώθηκαν κατά 150 εκατ. ευρώ στα 84,7 δισ. ευρώ.

 

Να σημειωθεί ότι οι πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη χώρα δεν φόβησαν τους καταθέτες και δεν οδήγησαν σε μαζική απόσυρση αποταμιεύσεων. Καθησυχαστικά στις ανησυχίες λειτούργησε η διασφάλιση που προσφέρει η ΕΚΤ στη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος. Ως αποτέλεσμα, οι όποιες κινήσεις έγιναν μόνο από μεγαλοκαταθέτες στα πλαίσια της αναζήτησης καλύτερης απόδοσης στα κεφάλαιά τους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.