ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κινδυνεύουν να χαθούν κονδύλια πολλών δισ. από τη νέα ΚΑΠ

01:00 - 05 Ιαν 2015 | Οικονομία
Κινδυνεύουν να χαθούν κονδύλια πολλών δισ. από τη νέα ΚΑΠ
Στον αέρα βρίσκονται για την Ελλάδα τα κονδύλια από τη νέα ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), καθώς όπως μας αποκάλυψε αποκλειστικά κτηνοτρόφος, ο οποίος προεδρεύει και σε ανώτατο θεσμικό όργανο έχουν ήδη κτυπήσει για την Ελλάδα, τα πρώτα "ευρωπαϊκά" καμπανάκια λόγω της σημαντικής αργοπορίας στην υπογραφή των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων, έτσι ώστε να ξεκινήσει και τυπικά η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων για τους Ελληνες αγρότες.
Τα κονδύλια αυτά που αφορούν την νέα ΚΑΠ για την περίοδο 2015-2020 και είναι της τάξεως των 15-17 δισ. ευρώ δεν μπορούν κατά την ίδια πηγή να ξεκινήσουν να απορροφώνται καθώς ούτε οι εφαρμοστικοί κανονισμοί έχουν ψηφιστεί ούτε έχουν υπάρξει οι απαραίτητες κοινές υπουργικές αποφάσεις από τα τρία αρμόδια υπουργεία που είναι το Οικονομικών, το Ανάπτυξης και το Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σημεώνεται ότι από το σύνολο των κονδυλίων η πλειονότητα, πάνω από 10 δισ ευρώ, είναι ο πρώτος πυλώνας της ΚΑΠ αφορούν τις άμεσες ενισχύσεις -επιδοτήσεις προς το παραγωγό και τα υπόλοιπα αναφέρονται σε επενδύσεις, σχέδια βελτίωσης ή ακόμη και ίδρυσης μικρών παραγωγικών μονάδων (όπως για παράδειγμα τυροκομεία) που είναι ο δεύτερος πυλώνας ανάπτυξης της ΚΑΠ.
 
Η κατάσταση, σύμφωνα με τον παράγοντα του αγροτικού χώρου, πάει από το κακό στο χειρότερο, καθώς λόγω της προεκλογικής περιόδου έχουν παγώσει τα πάντα.

Οπως λέει ολόκληροι κλάδοι, όπως για παράδειγμα αυτός της χυμοποίησης πορτοκαλιών στον οποίο πλέον θα εφαρμοστεί η συνδεδεμένη ενίσχυση βρίσκονται στον αέρα, ενώ πολλοί είναι και οι αγρότες που δεν μπορούν να προγραμματίσουν την χρονιά τους καθώς πολύ απλά τους αποτρέπει το κλίμα ρευστότητας που επικρατεί στη χώρα.
 
 Δέσποινα Καραγιαννοπούλου
 
 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις 11:55 - 05 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.