ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οικονομία backstage: Αυτό δεν είναι sell off είναι τρομοκρατία

18:41 - 05 Ιαν 2015 | Οικονομία
Οικονομία backstage: Αυτό δεν είναι sell off είναι τρομοκρατία
Αυτό δεν είναι sell off είναι τρομοκρατία «Αν είχαμε τζίρο 200-300 εκατ. ευρώ στο ΧΑ τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για sell off, αλλά με 50 εκατομμυριάκια είναι άλλο πράγμα, είναι τρομοκρατία από τα γνωστά κερδοσκοπικά κέντρα του Λονδίνου». Αυτό ήταν το σχόλιο νεαρού μεν, έμπειρου δε broker που μιλάει και με τα παιδιά του City και του Λουξεμβούργου. Τα οποία αφού έπαιξαν πριν από μερικούς μήνες το «Grecovery» προς την long κατεύθυνση, τώρα σπεκουλάρουν το «Grexit» αφού προηγουμένως έχουν βεβαίως σορτάρει. Προφανώς δεν μας λέει κάτι που δεν το γνωρίζουμε και το περίεργο θα ήταν να μην αξιοποιούνταν η συγκυρία με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Υπάρχει ωστόσο και ένα αλλά…


Δηλαδή αυτό που μένει να διαπιστώσουμε είναι το κατά πόσο οι μεγάλοι παίκτες σαν την Goldman Sachs και την Merrill Lynch, θα γυρίσουν το παιχνίδι όταν όλοι θα επακολουθούν να βλέπουν πτώση, στα πρότυπα που το έχουν πράξει και στο παρελθόν.
Όμως και να θες να σορτάρεις δεν μπορείς


Έχουμε και λέμε: Είσαι trader και θέλεις να ανοίξεις short position στον «25άρη» αλλά διαπιστώνεις πως η τιμή που θα βρεις για να πουλήσεις το συμβόλαιο είναι καμία δεκαριά μονάδες χαμηλότερα από την τρέχουσα τιμή του δείκτη.


Άρα το ξανασκέφτεσαι και κατά πάσα πιθανότητα δεν παίρνεις την μεγάλη απόφαση από την στίγμη που το ρίσκο είναι μεγάλο, δεδομένου πως την επόμενη ημέρα θα πρέπει να συνεχιστεί η πτώση για να βγεις στο «brake even» και από κει και πέρα να αρχίσεις να κερδίζεις.
Άσε που μπορεί να έχουμε και από τα συνηθισμένα «φαινόμενα του ελατηρίου» και να γράψεις και ζημιές.


Και τότε ποιοι έχουν ανοίξει κοντά στα 50 χιλ. futures…;

 

Οι Σαράφηδες των Αθηνών


Στα 228 ευρώ αγοράζει η Τράπεζα της Ελλάδος τις χρυσές λίρες και τις πουλάει στα 274 ευρώ. Λίγα μέτρα παρακάτω στην Βουκουρεστίου οι «Σαράφηδες» κάνουν χοντρό σκόντο για να ξεφορτωθούν τις λίρες που έχουν φορτωθεί τα προηγούμενα χρόνια και συν του ότι χάνουν από την πτώση της τιμής του χρυσού και δεν βλέπουν να πολλά περιθώρια για μεγάλη άνοδο.

 

Μήπως ξέχασε κάτι ο Μωραϊτάκης;


Γράφει σε άρθρο του ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ και βουλευτής Α. Μωραϊτάκης σχετικά με το πόσο φοβούνται οι αγορές μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:
“Αν πραγματικά, μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ θα κλόνιζε ολόκληρη την Ευρώπη, τότε θα περίμενε κάποιος ότι κατά τις τελευταίες εβδομάδες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα κατρακυλούσαν και οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων θα τινάζονταν στον αέρα.

Τα πράγματα όμως, κάθε άλλο παρά έτσι εξελίχτηκαν. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια συνέχισαν να παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ σε ό,τι αφορά τα «επιτόκια» (αποδόσεις, yields) των κρατικών ομολόγων είδαμε τους τελευταίους μήνες να υποχωρούν έντονα όλα τα άλλα, εκτός από αυτά της Ελλάδας. Όλοι οι άλλοι μαζί και... ο ψωριάρης χώρια!”
Μήπως ο κατά τα άλλα άριστα καταρτισμένος βουλευτής, ξέχασε να συμπεριλάβει την παράμετρο των επικείμενων αγορών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ , που αποτελεί και το βασικότερο λόγο (αν όχι τον μοναδικό)που έχουν υποχωρήσει τα Ευρωπαϊκά ομόλογα;

 

Αντώνης Τάντουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.