ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Γερμανία φοβάται το Grexit αλλά... μπλοφάρει, υποστηρίζει το BloombergView

20:00 - 05 Ιαν 2015 | Οικονομία
Η Γερμανία φοβάται το Grexit αλλά... μπλοφάρει, υποστηρίζει το BloombergView
«Όσο κι αν ακούτε το αντίθετο, δεν είναι εντάξει για τη Γερμανία εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ», σχολιάζει ο Leonid Bershidsky, αρθρογράφος του Bloomberg View, σε άρθρο του στο οποίο υποστηρίζει ότι το Grexit είναι αντίθετο προς τα μακροπρόθεσμα οικονομικά συμφέροντα της Γερμανίας και ότι η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ θα κάνει ό, τι μπορεί για να διατηρήσει την Ελλάδα εντός.

Όσον αφορά στα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι η ευρωζώνη μπορεί να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας, ο αρθρογράφος τονίζει ότι «η κυβέρνηση στο Βερολίνο πιθανότητα απλώς προσπαθεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών στις 25 Ιανουαρίου, στις οποίες το ακροαριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κερδίσει».

 

Την προηγούμενη εβδομάδα η Rheinische Post δημοσίευσε δηλώσεις του Michael Fuchs, αναπληρωτής επικεφαλής της παράταξης CDU της Μέρκελ στο γερμανικό κοινοβούλιο, να λέει το εξής: «Η εποχή που έπρεπε να σώσουμε την Ελλάδα τελείωσε. Δεν υπάρχει πλέον ενδεχόμενο εκβιασμού. Η Ελλάδα δεν είναι συστημικής σημασίας για το ευρώ».

 

Μετά, το Σάββατο, ήρθε ένα δημοσίευμα στο Der Spiegel ότι η Μέρκελ και ο υπουργός Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν είναι πλέον έτοιμοι να πολεμήσουν μέχρι τελευταίας ρανίδας αίματος για να κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη. Οι πηγές του περιοδικού παρέθεσαν τους ίδιους λόγους με τον Fuchs για να εξηγήσουν γιατί ένα Grexit δεν θα ήταν ένας εφιάλτης: Οι ευρωπαϊκοί χρηματοπιστωτικοί μηχανισμοί διάσωσης που έχουν συσταθεί από τότε που η Ελλάδα έγινε για πρώτη φορά πρόβλημα, η Ισπανία και η Ιρλανδία έχουν εξέλθει από τα προγράμματα διάσωσης και οι τράπεζες έχουν καθαρίσει τους ισολογισμούς τους, μειώνοντας την έκθεσή τους σε τοξικό χρέος.

 

Σύμφωνα με τον Leonid Bershidsky, από τη στιγμή που δημοσιεύθηκε το ρεπορτάζ του Spiegel, ο Peter Tauber, γενικός γραμματέας του CDU, εξέδωσε διάψευση. Δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Deutschlandfunk ότι «δεν βλέπει» να συμβαίνει ένα Grexit και ό, τι σε κάθε περίπτωση οι συνθήκες έχουν αλλάξει τα τελευταία δύο χρόνια για να καταστήσουν ένα τόσο ακραίο γεγονός λιγότερο επιβλαβές για το ευρώ.

 

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος του Bloomberg, «ενδεχομένως συμπτωματικά – αλλά πιθανότατα όχι – ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία προειδοποιώντας ότι μία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ που προς το παρόν προηγείται στις δημοσκοπήσεις, θα σήμαινε χρεοκοπία και έξοδο από το ευρώ. Μαζί, αυτός και οι σύμμαχοι της Μέρκελ στο Βερολίνο στέλνουν το μήνυμα στους Έλληνες ψηφοφόρους: Κρατήστε στην εξουσία μία εκδοχή της παλιάς κυβέρνησης, αλλιώς όταν ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας αναλάβει τα ηνία ζητώντας διαγραφή χρέους και χαλάρωση των όρων του προγράμματος στήριξης, η Γερμανία θα αφήσει την Ελλάδα να βγει από ευρώ. Αυτό είναι ένα παιχνίδι πόκερ στο οποίο και οι δύο παίκτες μπλοφάρουν».

 

«Η υπόσχεση του Τσίπρα να εγκαταλείψει το πρόγραμμα λιτότητας που προέκυψε ως όρος της διάσωσης της Ελλάδας από τη λεγόμενη τρόικα – το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – είναι απειλή για να πυροδοτήσει μία αλυσιδωτή αντίδραση στην ευρωζώνη. Αν η Ελλάδα εγκαταλείψει το ευρώ και το τεράστιο χρέος της, το παράδειγμά της μπορεί να είναι μολυσματικό για την Ισπανία, όπου το Podemos, ένα λαϊκό κίνημα παρόμοιο με τον ΣΥΡΙΖΑ, πάει καλά στις δημοσκοπήσεις. Η Ιταλία επίσης, υποφέρει από την αδυναμία της να υποτιμήσει το νόμισμά της, όπως έκανε συχνά στις ημέρες της λίρας».

 

Ωστόσο ο Αλ. Τσίπρας πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι θα προκύψει για την Ελλάδα ένα δαπανηρό χάος και ότι η αναπόφευκτη υποτίμηση μιας προσφάτως εκδοθείσας δραχμής, θα τον καταστήσει αντιδημοφιλή, όπως κατέστησαν οι πολιτικές λιτότητας τους ανταγωνιστές του. Δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι μια Ελλάδα-αποστάτης, χωρίς στήριξη από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα είναι οικονομικά βιώσιμη.

 

Στο Βερολίνο εν τω μεταξύ, οι σύμμαχοι της Μέρκελ σίγουρα αποπνέουν μεγαλύτερη βεβαιότητα από αυτή που αισθάνονται πραγματικά όταν δηλώνουν ότι οι επιπτώσεις από ένα Grexit μπορούν να συγκρατηθούν. Ο οικονομικός σύμβουλος της Μέρκελ ,Peter Bofinger, δήλωσε στη Die Welt το Σαββατοκύριακο ότι εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε το ευρώ, θα ήταν σαν να άφηναν το τζίνι να βγει από το μπουκάλι.

 

Ακόμη κι αν η οικονομική επίδραση θα μπορούσε να περιοριστεί, οι πολιτικές συνέπειες θα ήταν απρόβλεπτες. Η ΕΕ θα κατακερματιζόταν ακόμη περισσότερο, καθιστώντας μεμονωμένες χώρες πιο ευάλωτες σε εξωτερικές επιρροές. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για παράδειγμα, θα δεχόταν με ικανοποίηση την αυξημένη αστάθεια στην Ευρώπη. Μια αντίδραση της Νότιας Ευρώπης κατά του ευρώ, κατά της Γερμανίας, θα απειλούσε την ηγεσία της Γερμανίας στην ήπειρο.

 

Εκτός αυτού, αναφέρεται στο δημοσίευμα, οποιαδήποτε ζημιά στην ευρωζώνη, θα μπορούσε να απειλήσει τις προοπτικές ανάπτυξης της Γερμανίας. Σύμφωνα με ένα policy paper της Bertelsmann Stiftung το 2013, η ιδιότητα μέλους της ευρωζώνης αυξάνει την ετήσια οικονομική ανάπτυξη της Γερμανίας κατά 0,5%. Η Γερμανία πρόκειται να κερδίσει 1,2 τρισ. ευρώ από αυτό, στο διάστημα 2013-2025, πολύ περισσότερο από ό,τι θα συνέβαλε σε οποιαδήποτε ελληνική διάσωση. Το ποσό που μπορεί να χάσει η Γερμανία εάν η Ελλάδα αθετήσει τις υποχρεώσεις της προς την τρόικα -70 δισ. ευρώ- ωχριά συγκριτικά.

 

Όλα λοιπόν αφορούν το ποιανού η μπλόφα είναι πιο πειστική. «Αν και η Μέρκελ έχει περισσότερα ατού στα χέρια της, εγώ ποντάρω στον Αλ. Τσίπρα», αναφέρει ο αρθρογράφος. Το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, ενώ οι πολιτικές λιτότητας είναι μια μεγάλη πολιτική υποχρέωση, όχι μόνο στην Ελλάδα.

Ο Ashoka Mody, καθηγητής στο Princeton και πρώην οικονομολόγος του ΔΝΤ, υποστήριξε πρόσφατα ότι η τρόικα θα πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει το χρέος της σε 100 χρόνια, ουσιαστικά διαγράφοντάς το. Αυτό θα δώσει στην Ελλάδα τη δυνατότητα να κάνει μια νέα αρχή με τους ιδιώτες πιστωτές της, με τον Mody να θεωρεί ότι μπορεί να τα καταφέρουν καλύτερα στο να εποπτεύουν την πρόοδο της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις από ό,τι έχει κάνει η ΕΕ.

 

Οι κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ στη Γερμανία από το SPD, προφανώς δεν συμμετέχουν στην μπλόφα και οι απόψεις τους, όπως δηλώνονται, αποτυπώνουν την αδύναμη θέση της Γερμανίας. Ο ηγέτης του SPD, υπουργός Οικονομίας Sigmar Gabriel, δήλωσε το Σαββατοκύριακο ότι «ο στόχος όλης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της ΕΕ» ήταν να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, και ότι δεν υπάρχει εναλλακτικό πλάνο. Αυτό το μήνυμα δεν θα βοηθήσει πολύ τον Αν. Σαμαρά στην προεκλογική του εκστρατεία, αλλά είναι πιθανώς πιο κοντά στην αλήθεια από τις ημιεπίσημες προειδοποιήσεις που έρχονται από το στρατόπεδο της Μέρκελ.

Τελευταία τροποποίηση στις 19:07 - 05 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.