ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 23,5 δισ. ευρώ το άνοιγμα των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα

21:11 - 05 Ιαν 2015 | Οικονομία
Στα 23,5 δισ. ευρώ το άνοιγμα των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα
Σε περίπου 23,5 δισ. ευρώ ανέρχεται η έκθεση των πιστωτικών ιδρυμάτων της Γερμανίας στην Ελλάδα, αλλά οι συστημικοί κίνδυνοι θεωρούνται περιορισμένοι, αφού οι μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες, η Deutsche Bank και η Commerzbank, διακρατούν ένα πολύ μικρό μέρος του ποσού αυτού.

Αυτό αναφέρετε σε δημοσίευμα του  πρακτορείου ειδήσεων Reuters, το οποίο τονίζει ότι την μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα παρουσιάζει  η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα KfW, της οποίας,  ο συνολικός δανεισμός προς το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με στοιχεία της BdB, της ομοσπονδιακής ένωσης γερμανικών τραπεζών, ανέρχεται στα 15 δισεκ. ευρώ.


Από την πλευρά της η  έκθεση της Commerzbank στα τέλη του Σεπτεμβρίου στην Ελλάδα περιοριζόταν σε περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ η Deutsche Bank ανέφερε ότι οι ανείσπρακτες οφειλές από τον δανεισμό της προς επιχειρήσεις, τράπεζες και δημόσιο στην Ελλάδα ανερχόταν σε 298 εκατομμύρια ευρώ.


Σύμφωνα με την BdB από το σύνολο της έκθεσης των γερμανικών πιστωτικών ιδρυμάτων τα 4,6 δισεκ. αφορούν άλλες τράπεζες, τα 3,6 δισεκ. εταιρείες και ιδιώτες και 15,2 δισεκ. φορείς του δημοσίου.


«Η πιστωτική έκθεση των γερμανικών τραπεζών στην Ελλάδα είναι χαμηλή», δήλωσε ο Τόμας Κρέμερ, ο επικεφαλής της BdB. «Αυτός είναι ο λόγος που εάν η Ελλάδα κηρύξει αθέτηση πληρωμών, οι άμεσες συνέπειες για τις γερμανικές τράπεζες θα μπορούσαν να ξεπεραστούν. Ακόμη και οι συνέπειες της μετάδοσης (σ.σ. της οικονομικής κρίσης) που θα συνεπαγόταν η έξοδος (σ.σ. της Ελλάδας από την ευρωζώνη) θα αντιμετωπίζονταν πολύ καλύτερα απ' ό,τι πριν από δύο ή τρία χρόνια», ανέφερε ο ίδιος.


Σύμφωνα τώρα με μελέτη της JP Morgan, τη μεγαλύτερη έκθεση στην Ελλάδα μεταξύ των ευρωπαϊκών εμπορικών τραπεζών, παρουσιλάζει η γαλλική τράπεζα Crédit Agricole, η οποία  στα τέλη του 2013 υπολόγιζε ότι το άνοιγμά της  στην Ελλάδα ανερχόταν σε 3,5 δισ. ευρώ, αλλά με μηδενική  έκθεση  στον δημόσιο τομέα.


Η  ίδια  μελέτη, αναφέρει ότι η μεγαλύτερη γαλλική τράπεζα, η BNP Paribas, ήταν εκτεθειμένη κατά 0,7 δισεκ. και η Société Générale στα  300 εκατ. ευρώ, αλλά η έκθεσή της στο ελληνικό δημόσιο χρέος ήταν μηδενική πλέον στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.