ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Grexit από λάθος...υπολογισμό, βλέπει το Associated Press

18:03 - 06 Ιαν 2015 | Οικονομία
Grexit από λάθος...υπολογισμό, βλέπει το Associated Press
Η Ελλάδα θα μπορούσε να βρεθεί εκτός ευρώ από λάθος «υπολογισμό», καθώς, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα, υπάρχει περίπτωση οι διαπραγματεύσεις να... ξεφύγουν- κάτι που θα δημιουργούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Το δημοσίευμα του Associated Press, που αναμεταδίδουν οι New York Times, αναφέρει μεταξύ άλλων, πως το ενδεχόμενο μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ έχει επανέλθει στο προσκήνιο και το καυτό ερώτημα είναι αν η Ευρώπη βρίσκεται σε θέση να διαχειριστεί μια νέα κρίση που θα εντείνει την αβεβαιότητα για την νομισματική ένωση, την ώρα που παλεύει να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας.

Πλέον η Ευρωζώνη διαθέτει δικλείδες ασφαλείας και οι περισσότεροι επενδυτές συμφωνούν σε αυτό, υποστηρίζουν οι αναλυτές, εκτιμώντας πως οι συνέπειες μιας ελληνικής εξόδου από το ευρώ, δε θα είναι τόσο σκληρές για την Ευρωζώνη όσο αντίστοιχα ήταν στο παρελθόν μπρος τον κίνδυνο της ελληνικής αθέτησης πληρωμών το 2010-2012.

Στον αντίποδα, ωστόσο, κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι ο εφησυχασμός είναι επικίνδυνος καθώς οι άμυνες της Ευρωζώνης δεν είναι τόσο ισχυρές όσο πιστεύουν ορισμένοι. Τα ελληνικά προβλήματα μπορούν να εξαπλωθούν και σε άλλες χώρες. Συνεπώς μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δε θα πρέπει να υποτιμάται.

nyt

Επιπλέον στο δημοσίευμα αναφέρεται η επιθυμία των Ελλήνων να παραμείνουν στο ευρώ, βάση των δημοσκοπήσεων. Το ίδιο έχει δηλώσει και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

Ωστόσο η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί εκτός ευρώ εξαιτίας λάθους υπολογισμού. Για παράδειγμα, είτε οι πιστωτές είτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στα άκρα τη διαπραγμάτευση, γεγονός που θα προκαλούσε τερματισμό της χρηματοδότησης και σε χρεοκοπία. Η αναταραχή στις χρηματοπιστωτικές αγορές θα μπορούσαν να προκαλέσουν την κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών. Χωρίς οικονομική βοήθεια απ΄εξω η χώρα θα υποχρεωνόταν στο τύπωμα του εθνικού νομίσματος προκειμένου να σωθεί.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.