ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρίχνουν τους τόνους οι Ευρωπαίοι...

01:01 - 07 Ιαν 2015 | Οικονομία
Ρίχνουν τους τόνους οι Ευρωπαίοι...
Το έκρυθμο πολιτικό σκηνικό, απόρροια των διάφορων δημοσιευμάτων του ξένου τύπου αναφορικά με ενδεχόμενο Grexit, φαίνεται πως επιχειρούν να "ηρεμήσουν" κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Κατάινεν, ο Μοσκοβισί και ο Σουλτς, οι οποίοι σε σημερινές δηλώσεις τους πάιρνουν θέση για την Ελλάδα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσουν τα πνεύματα.

Αρχής γενομένης από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, που σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοτπικό δίκτυο ZDF, χαρακτήρισε ως «εικασίες» την συζήτηση γύρω από ένα πιθανό Grexit, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Ταυτόχρονα, υποστήριξε πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, θα αναγκαστεί να κάνει συμβιβασμούς, ζητώντας ωστόσο από όλους να περιμένουν το αποτέλεσμα των εκλογών. 

«Δεν έχει απολύτως κανένα νόημα να συζητούμε καν για αυτό το θέμα (εάν η Ευρωζώνη θα άντεχε μια πιθανή έξοδο της Ελλάδας ευκολότερα από ό,τι πριν από τρία χρόνια). Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και θεωρώ ότι θα παραμείνει», ανέφερε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Συμβουλεύω να περιμένουμε πρώτα τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Όλοι κάνουν σαν να έχει ήδη κερδίσει τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας. Ακόμη και αν είναι το πρώτο κόμμα, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να σχηματίσει έναν συνασπισμό. Δεν βλέπω κανέναν εταίρο συνασπισμού, ο οποίος θα στήριζε τις ριζοσπαστικές του θέσεις».
«Η συμβουλή μου είναι να περιμένουμε πρώτα πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες», πρόσθεσε και αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συνομιλιών του, δήλωσε ότι στο πρόγραμμα του κ. Τσίπρα «συμπεριλαμβάνεται κάποιες φορές ότι θα σταματήσει να πληρώνει, μετά πάλι λέει ότι θα διαπραγματευτεί».
«Δεν μπορώ να διακρίνω ποια είναι η καθαρή γραμμή του κ. Τσίπρα. Έχω την εντύπωση ότι πολλοί ψηφοφόροι στην Ελλάδα το βλέπουν επίσης έτσι», επισήμανε και προειδοποίησε ότι εάν οι ψηφοφόροι έχουν την εντύπωση ότι δεν αποφασίζουν οι ίδιοι για την τύχη τους, αλλά ότι η τύχη τους αποφασίζεται σε συζητήσεις στις Βρυξέλλες ή στο Βερολίνο, τότε οι ψήφοι πηγαίνουν κατευθείαν στην αγκαλιά των ακραίων.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξήγησε ακόμη ότι έχει ήδη πει πολύ καθαρά στον Αλέξη Τσίπρα ότι «διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, οι οποίες θα οδηγούσαν σε μονομερή στάση πληρωμών, θα συνεπάγονταν στάση πληρωμών από τους εταίρους στην ΕΕ», για να επισημάνει ωστόσο ότι καθημερινά τα ευρωπαϊκά όργανα δέχονται προτάσεις, οι οποίες δεν συνάδουν με τους κανόνες.
Ο κ. Σουλτς τόνισε πάντως ότι «οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα μέχρι σήμερα δεν έχουν οδηγήσει ούτε μία μέρα σε ταραχές τις χρηματαγορές», ενώ, αντιθέτως, ταραχές στις χρηματαγορές έχει προκαλέσει η αντιπαράθεση στο Βερολίνο και στις Βρυξέλλες.

"Ναι" από ΕΕ σε υπό όρους συνεργασία με τον Αλ.Τσίπρα

Ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί εκτιμά πως ο Αλ.Τσίπρας έχει ήδη εξελιχθεί: «Μπορούμε να συνεργασθούμε μαζί του υπό ορισμένους όρους, εάν βρούμε μία κοινή γλώσσα. Δεν πρέπει να θεωρούμε ότι αποκλείεται να συνεργασθούμε. Εναπόκειται σε αυτόν να προσδιορίσει τις θέσεις του.»

Ωστόσο, ο  σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι η Κομισιόν «δεν λαμβάνει θέση» στην προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα. «Θα καταστρώσουμε σχέδια μετά τις 25 Ιανουαρίου» προσθέτει.

Κατάινεν: Χάσιμο χρόνου οι εικασίες για Grexit

Οι εικασίες για ενδεχόμενη αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι χάσιμο χρόνου και κινούνται σε λάθος κατεύθυνση δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γέρκι Κατάινεν, τονίζοντας πως η συμμετοχή στο ευρώ είναι αμετάκλητη.
Σε παρέμβασή του σε εκδήλωση της Ομάδας των Φιλελευθέρων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα την ανάπτυξη, ο κ. Κατάινεν τόνισε ότι η Kομισιόν είναι απολύτως δεσμευμένη στην ακεραιότητα της Ευρωζώνης, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει στην Ελλάδα ισχυρή δέσμευση στην Ευρώπη και στήριξη μεταξύ των ψηφοφόρων και των πολιτικών ηγετών για αναπτυξιακού χαρακτήρα μεταρρυθμίσεις που, όπως είπε, είναι ουσιώδους σημασίας για τη χώρα.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 23:46 - 06 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.