ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γκ. Χαρδούβελης στη WSJ: «Η πιθανότητα ενός bank run είναι πολύ μικρή»

11:43 - 09 Ιαν 2015 | Οικονομία
Γκ. Χαρδούβελης στη WSJ: «Η πιθανότητα ενός bank run είναι πολύ μικρή»
«Ο κόσμος γνωρίζει πως οι καταθέσεις του είναι ασφαλείς, όμως ακόμα είμαστε στην αρχή και πρέπει να παρακολουθούμε προσεκτικά την συμπεριφορά των καταθετών» δήλωσε, ο κ Γκ. Χαρδούβελης σε συνέντευξή του στη WSJ, σημειώνοντας ότι από τις εκροές που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα μέρος οφείλεται στις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις και τονίζοντας πως η πιθανότητα ενός bank run είναι πολύ μικρή.

Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών δεν έκρυψε την ανησυχία τους για το ότι η πολιτική αβεβαιότητα μπορεί να υπονομεύσει την ανάκαμψη και να τρομάξει τους δανειστές, λέγοντας πως εάν αυτή η αβεβαιότητα δεν εκλείψει γρήγορα μπορεί να χαθούν μήνες οικονομικής ανάπτυξης. 

 

Επίσης ανέφερε πως οι πολιτικές αναταραχές στην Ελλάδα έχουν προκαλέσει “πάγωμα” των επενδύσεων και των αποκρατικοποιήσεων οπος και μείωση των φορολογικών εσόδων, κάτι που αποτελεί άσχημο ξεκίνημα για το 2015.


“Όταν χάνεις το α' τρίμηνο του έτους, κατά το οποίο η οικονομία θα μπορούσε να απογειωθεί, τότε το δεύτερο τρίμηνο θα αποδώσει τη μισή από την ανάπτυξη που θα είχες κανονικά”, είπε ο υπουργός εκτιμώντας ότι η ανάπτυξη το 2015, η οποία εκτιμάται στο 2,9% από την κυβέρνηση, θα μπορούσε να μειωθεί στο μισό στη χειρότερη περίπτωση.


Η αβεβαιότητα σχετικά με τις εκλογές και την νίκη του ΣΥΡΙΖΑ έχει προκαλέσει ήδη φόβο και ανησυχία, με χαρακτηριστικά παράδειγμα τις εκροές καταθέσεων σχεδόν 3 δισ. ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες τους τελευταίους δύο μήνες , διευκρινίζοντας όμως ότι το ποσό είναι μικρό, ειδικά αν το συγκρίνουμε με τα 70 δισ. ευρώ που έφυγαν από την Ελλάδα τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.