ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aγορές σε θολά νερά στο Χ.Α.

16:46 - 09 Ιαν 2015 | Οικονομία
Aγορές σε θολά νερά στο Χ.Α.
Αφετηρία για αντίδραση έβγαλαν οι 760 μονάδες, που ήταν και η στήριξη της αγοράς το προηγούμενο διάστημα. Πλην όμως, ο τζίρος παραμένει χαμηλός και δεν σηματοδοτεί μαζικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Η σημερινή ειδησεογραφία πάντως, δεν είναι καλή για την αγορά.

Η ΕΚΤ δηλώνει ότι δεν πρόκειται να επαναγοράσει Ελληνικά ομόλογα τα οποία δεν έχουν σωστή διαβάθμιση από τους ξένους οίκους και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης και διεκδικητής της νίκης των επερχόμενων εκλογών κ. Αλ. Τσίπρας αναμένει επίθεση από τις αγορές. Ωστόσο, οι επενδυτές που κινούν ανοδικά την Παρασκευή την αγορά, εκτιμούν ότι οι αποτιμήσεις στο ταμπλό βρίσκονται πλέον στα τάρταρα.

 

Άλλωστε, από το ξεκίνημα της χρονιάς ο δείκτης και οι τράπεζες έφτασαν να χάνουν από 8%. Συνέχεια της πτώσης θα οδηγούσε τις μετοχές σε αποτιμήσεις που θα θύμιζαν βομβαρδισμένο τοπίο. Όχι ότι δεν έχει πιθανότητες το σενάριο αυτό. Απλώς, η όποια συνέχεια της διόρθωσης θα μπορούσε να γίνει με δόσεις και ανάλογα με τον βαθμό που η ειδησεογραφία ευνοεί ή όχι την αγορά.

 

Στην περίπτωση που η τάση για ανοδική αντίδραση συνεχιστεί ενδεχομένως οι επενδυτές να αξιολογήσουν με μεγαλύτερο ειδικό βάρος το χθεσινό report της Goldman Sachs που εμμέσως πλην σαφώς μιλούσε για επίπεδα των τραπεζικών μετοχών που μοιάζουν ελκυστικά σε σύγκριση με τον Ευρωπαϊκό κλάδο.

 

Επιπροσθέτως και όπώς έχουμε επισημάνει από το πρωί η αγορά προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει δυο στοιχεία που ενδεχομένως να έχουν σημασία και μπορούν να βοηθήσουν να διακρίνει κανείς την εικόνα που θα διαμορφώσει το ΧΑ την επομένη των εκλογών, υπό την προϋπόθεση πάντα πως η χώρα δεν θα εισέρθει σε παρατεταμένη περίοδο ακυβερνησίας.

 

Το πρώτο αφορά το γεγονός ότι τον περασμένο Δεκέμβριο οι ξένοι ήταν αγοραστές στα Ελληνικά Blue Chips και το δεύτερο σχετίζεται με το χθεσινό ρεπορτάζ του CNBC κατά το οποίο hedge funds managers συναντήθηκαν με τον Α. Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και δηλώνουν καθησυχασμένοι από τις απαντήσεις που έλαβαν.

 

Προφανώς το χρηματιστήριο κινείται από λίγα «χέρια» από το City του Λονδίνου κάτι  που έχει επισημάνει πολλές φορές το reporter.gr και επιβεβαιώθηκε από τα στατιστικά στοιχεία του προηγούμενου μήνα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει το βραχυπροθέσμως ορίζοντας είναι ξεκάθαρος, δεδομένου πως οι συγκεκριμένοι επαγγελματίες traders όσο εύκολα αγοράζουν άλλο τόσο εύκολα σορτάρουν.

 

Στην ανάλυσή της για την αγορά η Merit Χρηματιστηριακή τονίζει πως, «η διατήρηση του επιπέδου των 750-800 μονάδων αναδεικνύει μία σχετική ψυχραιμία των λίγων πλέον συμμετεχόντων. Ωστόσο, προεκλογικά είναι πιθανή μια περαιτέρω διολίσθηση μέχρι την ζώνη των 700- 690 μονάδων καθώς αναμένουμε αυξημένη πολιτική ένταση με επίκεντρο την ελληνική οικονομία για τις επόμενες εβδομάδες.

 

Η χαμηλή προβλεψιμότητα για το σενάριο της επόμενης ημέρας δεν πρέπει να μας αποτρέπει από οποιαδήποτε συμμετοχή στο χρηματιστήριο, αφού υπάρχουν μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης που βρίσκονται σε ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις, ενώ παράλληλα αδυνατούμε να προεξοφλήσουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις θα δοθούν αισθητά καλύτερες ευκαιρίες για μακροπρόθεσμη τοποθέτηση».

 

Νε εξαίρεση τον ΟΤΕ που υποχωρεί στα χαμηλά των 8,40 ευρώ, οι υπόλοιπες μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης σημειώνουν κέρδη. Αγοραστές βγαίνουν στην Jumbo, με την μετοχή να αντιδρά στα 7,60 ευρώ και κέρδη 7,65%, στην Aegean, που ενισχύεται στα 6,80 ευρώ και χθες βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, με την κεφαλαιοποίηση να αγγίζει τα 450 εκατ. ευρώ. Αγορές στον ΟΠΑΠ, στα 8,57 ευρώ, ενώ από τις τράπεζες κέρδη μεγαλύτερα του 4% σημειώνουν Eurobank, Εθνική και Alpha.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.