ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πληθαίνουν οι φωνές για κούρεμα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τη Die Welt

19:01 - 10 Ιαν 2015 | Οικονομία
Πληθαίνουν οι φωνές για κούρεμα του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τη Die Welt
Κούρεμα του ελληνικού χρέους στο μισό ζητά και ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας, Μαρσέλ Φράτσερ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Die Welt, που αναδημοσιεύει η Deutsche Welle, «ένα κούρεμα είναι αναπόφευκτο, διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να αποπληρώσει το χρέος της». 

Η εφημερίδα επικαλούμενη τις εκτιμήσεις από υψηλόβαθμους παράγοντες της Ε.Ε., οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με τις διαβουλεύσεις αναφορικά με την Ελλάδα, αναφέρει ωστόσο, πως υπάρχει διάσταση απόψεων στις Βρυξέλλες για τον χρόνο μιας πιθανής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Κι αυτό γιατί ενώ ορισμένοι θεωρούν αναγκαίο ένα κούρεμα εντός του 2015, άλλοι εκτιμούν ότι το κούρεμα θα πρέπει να γίνει σε μερικά χρόνια, όταν πια θα έχει απομακρυνθεί ο κίνδυνος άλλες χώρες της κρίσης να διεκδικήσουν κούρεμα του δικού τους χρέους.

Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στο επόμενο διάστημα στις αγορές, οπότε μια πιστωτική γραμμή στήριξης των 10,9 δισ. ευρώ δεν θα είχε νόημα, εκτιμούν επίσης οι ίδιοι παράγοντες. «Θα εξαντλούνταν αμέσως και θα έχανε τον προληπτικό της χαρακτήρα», υποστηρίζουν. Η Die Welt αναμένει ότι το ελληνικό πρόγραμμα να παραταθεί πέραν του Φεβρουαρίου και ότι στη συνέχεια θα ακολουθήσει πιθανώς και τρίτο πακέτο οικονομικής στήριξης της Ελλάδας. Υπολογίζουν δε τις μεσοπρόθεσμες ανάγκες της Αθήνας στα 20 δισ. ευρώ.

Κούρεμα του ελληνικού χρέους κατά 50% ζητά ο Μ. Φράτσερ

Υπέρ του κουρέματος και ο πρόεδρος του DIW

Κούρεμα του ελληνικού χρέους στο μισό ζητά ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW) και σύμβουλος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μαρσέλ Φράτσερ.

Σε συνέντευξή του στην δημόσια αυστριακή τηλεόραση (ORF) δήλωσε ότι, αν η Ελλάδα συνεχίσει στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, θα πρέπει να συζητηθεί το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης, και τόνισε ότι σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να διαγραφούν 120 δισ. ευρώ από τα οποία 40 με 50 δισ. αντιστοιχούν στην Γερμανία. Το ποσό αυτό θα ήταν διαχειρίσιμο για τη Γερμανία, τόνισε ο πρόεδρος του ινστιτούτου DIW.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.