ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αμφισβητείται (ξανά) το χρυσό τυρί των 2,5 δισ. ευρώ

01:01 - 12 Ιαν 2015 | Οικονομία
Αμφισβητείται (ξανά) το χρυσό τυρί των 2,5 δισ. ευρώ
Σε νέες περιπέτειες ξαναμπαίνει το "χρυσό" τυρί...

Ο λόγος για την φέτα, οι παγκόσμιες πωλήσεις της οποίας (ή τύπου φέτας) φθάνουν τους 600.000 τόνους περίπου και αποτιμώνται σε 2,5 δισ. ευρώ.

 

 

Σύμφωνα με έγγραφο της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Καμπέρα η Αυστραλιανή Κυβέρνηση δεν αποδέχεται την ένταξη της πλειοψηφίας των ευρωπαϊκών τυριών στην κατηγορία GIs ή PDOs (Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης) στο πλαίσιο της υπό διαπραγμάτευσης Εμπορικής Συμφωνίας-Πλαισίου (Framework Agreement) με την ΕΕ. Σημειώνω ότι τα τυριά που έχουν ενταχθεί στον κατάλογο Προστασίας Γεωγραφικής Ένδειξης της Αυστραλιανής Υπηρεσίας Διανοητικής Ιδιοκτησίας είναι τα εξής τέσσερα: stilton, roquefort, grana padano και parmigiano reggiano.

Μέχρι στιγμής, η κατοχύρωση ονομάτων ελληνικών τυροκομικών προϊόντων έχει περιοριστεί σε εμπορικές επωνυμίες που σχετίζονται με τις επωνυμίες των Ελληνικών τυροκομικών επιχειρήσεων (ΡΟΥΣΣΑΣ, ΔΩΔΩΝΗ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΚΟΛΙΟΣ, κλπ). Την ίδια στιγμή τα ψευδεπίγραφα και παραπλανητικά, για τον καταναλωτή, προϊόντα που φέρουν την ονομασία «ΦΕΤΑ» είναι πολλά, κυρίως εγχωρίως παραγόμενα αλλά και εισαγόμενα από τη Μέση Ανατολή (ΗΑΕ) και τη Βόρειο Ευρώπη (Δανία). Όλα αυτά τα προϊόντα που σαφώς στρεβλώνουν την εικόνα που σχηματίζει η καταναλώτρια για τη ΦΕΤΑ παρασκευάζονται είτε από γάλα αγελάδος είτε από κατσικίσιο γάλα.

Άξιο προσοχής είναι ότι η ονομασία “FETTA” που αναγράφεται στα παραπλανητικά τυροκομικά προϊόντα συνήθως φέρει δύο “T”.

 Σημειώνεται ότι η Αυστραλή καταναλώτρια καταναλώνει περίπου 13 κιλά τυρού ετησίως. Την περίοδο 2010/11 η Αυστραλία παρήγε 325.000 τόννους τυρού, εκ των οποίων το ήμισυ εξήχθε. Η αξία των εξαγωγών ανήλθε στα 750 εκατ. δολάρια Αυστραλίας, ενώ οι εγχώριες πωλήσεις ξεπέρασαν το 1.5δισ. δολ. Αυστραλίας. Οι εισαγωγές τυριών προσέγγισαν τους 76.000 τόννους εκ των οποίων οι εισαγωγές φέτας ήταν 2.000 τόννοι.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναγνώρισης της ισοδυναμίας των υγειονομικών επιθεωρήσεων μεταξύ του ελληνικού Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του βραζιλιανού Υπουργείου Γεωργίας, Κτηνοτροφίας και Τροφίμων, έτσι ώστε τα ελληνικά γαλακτοκομικά προϊόντα και το μέλι να ταξιδέψουν στην μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Σημειώνεται ότι ο πληθυσμός της χώρας ξεπερνά τα 200 εκατ.

Τι σημαίνει φέτα

Οι προδιαγραφές της «βασίλισσας» των ελληνικών τυριών είναι αυστηρές.

feta

Πρόκειται για παραδοσιακό τυρί άλμης, που παράγεται με συγκεκριμένη τεχνολογία στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο νομό Λέσβου, ενώ προέρχεται από αιγοπρόβειο γάλα σε καθορισμένη αναλογία (πρόβειο και μέχρι 30% γίδινο) και από φυλές που είναι παραδοσιακά εκτρεφόμενες και προσαρμοσμένες στην περιοχή παρασκευής της φέτας με διατροφή που βασίζεται στην τοπική χλωρίδα. O συνδυασμός των προαναφερθέντων είναι προαπαιτούμενος για να αποκτήσει ένα τυρί τα πρωτότυπα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που θα το χαρακτηρίσουν «φέτα».

Σύμφωνα με τη CETA, όσες εταιρείες στον Καναδά εμπορεύονται ήδη προϊόντα με τη συγκεκριμένη ταμπέλα (η πλειονότητα των οποίων φτιάχνεται με αγελαδινό γάλα) δικαιούνται να διατηρήσουν μεν την ονομασία, αλλά υποχρεώνονται αφενός να αφαιρέσουν από τις συσκευασίες σύμβολα που παραπέμπουν στην Ελλάδα και αφετέρου να αναγράφουν ευκρινώς τη χώρα προέλευσης του τυριού. Επιπροσθέτως, όσοι στο εξής ασχοληθούν με την παρασκευή λευκού τυριού οφείλουν να το αναφέρουν ως «τύπου» ή «απομίμηση» φέτας.

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 11:03 - 12 Ιαν 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.