ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι «εκπλήξεις» του νέου φορολογικού

15:45 - 23 Νοε 2006 | Οικονομία
Στην «τσιμπίδα» της εφορίας μπαίνουν οι μισθωτοί που έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές. Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι των οποίων το εισόδημα από άλλες πηγές ξεπερνά το 50% του συνολικού εισοδήματος, δηλαδή είναι μεγαλύτερο εκείνου της μισθωτής εργασίας, θα έχουν αφορολόγητο όριο 10.500 ευρώ και θα φορολογούνται με την κλίμακα των επιτηδευματιών.

Ουσιαστικά έτσι επέρχεται μία πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση που τους συγκεκριμένους υπόχρεους η οποία σε ετήσια βάση φθάνει τα 225 ευρώ.

Σημειώνεται ότι στην συγκεκριμένη ρύθμιση δεν εμπίπτουν οι συνταξιούχοι οι οποίοι θα υπάγονται κανονικά στην κλίμακα των μισθωτών – συνταξιούχων (όπου το αφορολόγητο όριο είναι 12.000 ευρώ) ακόμη και αν το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους, προέρχεται από παράπλευρες πηγές.

Αυτά προβλέπει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, από το οποίο, όμως, «απουσίαζαν» οι διατάξεις για τις επιχειρήσεις σχετικά με τη διανομή των αφορολόγητων αποθεματικών και την αυτοτελή φορολόγηση με μειωμένους συντελεστές, (6% για τις ΑΕ με μετοχές εισηγμένες στο ΧΑ και 12% για τις μη εισηγμένες) και οι οποίες αναμένεται να οριστικοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα.

Ωστόσο δεν ήταν μόνο οι διατάξεις για τις επιχειρήσεις για τις οποίες ο υπουργός Οικονομίας παρέπεμψε στην κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου. Ο κ. Αλογοσκούφης άφησε ανοικτά και μια σειρά από άλλα φορολογικά ζητήματα όπως κάποιες διορθωτικές διατάξεις που αφορούν στην φορολογία κεφαλαίου και δη τον φόρο αυτομάτου υπερτιμήματος κλπ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την παρουσίαση του Υπουργού Οικονομίας των οκτώ άρθρων του νομοσχεδίου και τα οποία αφορούν αποκλειστικά την φορολογία εισοδήματος των Φυσικών Προσώπων «αγνοείται» για μία ακόμη φορά η… τύχη της διάταξης που έχει να κάνει με την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και από την έλλειψη της οποίας «ροκανίζονται» τα όποια εισοδηματικά οφέλη θα λάβουν οι φορολογούμενοι από το νέο έτος.

Στον αντίποδα θετική επίδραση αναμένεται να έχει στο εισόδημα των φορολογουμένων η αύξηση του αφορολογήτου ποσού αλλά και η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη από την υλοποίηση της δεύτερης φάσης της φορολογικής μεταρρύθμισης προκύπτουν ελαφρύνσεις για όλους τους φορολογούμενους.

Για παράδειγμα, ο φόρος μισθωτού με δύο παιδιά και με εισόδημα 12.000 ευρώ με την κλίμακα του 2007 είναι μηδενικός. Για εισόδημα 15.000 ευρώ, ενώ ο φόρος με την κλίμακα του 2006 ήταν 600 ευρώ, το 2007 θα μειωθεί σε 290 ευρώ.

Για την ίδια κατηγορία μισθωτού (με δύο παιδιά), για εισόδημα 18.000 ευρώ, ο φόρος με την κλίμακα του 2006 ήταν 1.500 ευρώ και περιορίζεται το 2007 στα 1.160 ευρώ.

Εξάλλου για εισόδημα 12.000 ευρώ ενός μισθωτού με ένα παιδί, ο φόρος είναι μηδενικός το 2007, ενώ για τις 15.000 ευρώ ο φόρος από τα 750 ευρώ που είναι τώρα, μειώνεται στα 580 ευρώ.

Για εισόδημα 18.000 ευρώ ο φόρος από 1.650 ευρώ μειώνεται σε 1.450 ευρώ και για εισόδημα 20.000 ευρώ μειώνεται από 2.250 σε 2.030 ευρώ. Μειώσεις επίσης προβλέπονται για τα εισοδήματα μέχρι 50.000 ευρώ στους μισθωτούς με ένα ή με δύο παιδιά.

Οι «εκπλήξεις» του φορολογικού

Εκτός της ρύθμισης για τον τρόπο φορολόγησης των εισοδημάτων που προέρχονται από μη μισθωτές εργασίες, το φορολογικό νομοσχέδιο περιείχε και κάποιες άλλες «εκπλήξεις» όπως το γεγονός ότι το τέλος χαρτοσήμου που αφορά τις εκμισθώσεις κατοικιών θα γίνει τελικά από το… 2008.

Αναλυτικότερα:

* Το τέλοςχαρτοσήμου που υπάγεται στην εκμίσθωση κατοικιών θα μειωθεί στο 1,5% το 2007 από 3% που είναι σήμερα και από την 1/1/2008 θα καταργηθεί. Παραμένει το 0,6% του συγκεκριμένου τέλους το οποίο αποτελεί εισφορά προς τον ΟΓΑ.

*Μειώνονται οι συντελεστές αποσβέσεων των ακινήτων από 10% σε 5% για κατοικίες, σχολεία, φροντιστήρια κλπ. και από 5% σε 3% για τα καταστήματα και γραφεία.

*Αυξάνεται σε 40% το ποσοστό έκπτωσης των δαπανών με δικαιολογητικά για όλες γενικά τις οικοδομές, ανεξάρτητα από τη χρήση τους. Το ποσοστό αυτό ήταν 15% για κατοικίες, σχολεία και φροντιστήρια και 5% για τα καταστήματα και γραφεία. Ως δαπάνες καταλογίζονται τα έξοδα για ασφάλιστρα, έξοδα επισκευής και συντήρησης, δικαστικές δαπάνες και αμοιβές δικηγόρων, για διαφορές απόδοσης μισθίου ή καθορισμού μισθώματος.

* Καταργείται η ειδική έκπτωση 30% για τις δαπάνες μ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.