ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WSJ: Δεν ανησυχούν για Grexit αλλά... προετοιμάζονται

15:57 - 11 Ιαν 2015 | Οικονομία
Τράπεζες και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ευρώπη κάνουν stress tests στα εσωτερικά συστήματά τους και "ξεσκονίζουν" τα έκτακτα σχέδια που είχαν καταρτίσει προ διετίας για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

Σε σχετικό δημοσίευμα, η WSJ, επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν το θέμα, αναφέρει πως μεταξύ των επιχειρήσεων που κάνουν "ασκήσεις" είναι οι Citigroup, Goldman Sachs και η ICAP PLC.

Τα σχέδια των εταιρειών περιλαμβάνουν λεπτομερείς ελέγχους σε εταίρους που θα μπορούσαν να επηρεαστούν σημαντικά από ένα Grexit, έλεγχο των πιστωτικών εκθέσεων και δοκιμές ως προς το πώς θα παρείχαν διασυνοριακή χρηματοδότηση στις τοπικές δραστηριότητες. Ορισμένες εταιρείες προετοιμάζονται επίσης για την επίπτωση στα συστήματα πληρωμών, ενώ κάνουν δοκιμές σε πλατφόρμες συναλλαγών συναλλάγματος για να δουν πώς θα χειρίζονταν την προσθήκη ενός νέου ελληνικού νομίσματος ή την πιθανή επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων.

Οι περισσότεροι αναλυτές, σημειώνει η WSJ, εξακολουθούν να λένε πως οι πιθανότητες εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι αρκετά χαμηλές. Η Commerzbank δίνει πιθανότητα μικρότερη του 25% για Grexit. «Ελπίζουμε για το καλύτερο, σχεδιάζουμε για το χειρότερο», σχολίασε ο Frederic Ponzo, managing partner της εταιρείας συμβούλων Grey Spark. Οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα τεστάρουν συχνά τα συστήματά τους για γεγονότα όπως μια ταχεία μεταβολή στις τιμές του πετρελαίου ή το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκοτίας, σημείωσε. Για κάποιες ευρωπαϊκές τράπεζες, αυτό σημαίνει σήμερα ότι «ξεσκονίζουν» τα σχέδια που είχαν καταρτίσει πριν από δυο χρόνια, όταν το ενδεχόμενο διάλυσης της ευρωζώνης αποτελούσε το «καυτό» θέμα. Το 2011 και το 2012, τράπεζες, brokers και εταιρείες με σημαντική έκθεση σε Ελληνικά assets κατάρτισαν σχέδια έκτακτης ανάγκης για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις μιας διάλυσης της ευρωζώνης.

wsj

Στα τέλη του 2011, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ICAP, David Rutter, είχε δηλώσει πως η εταιρεία έχει κάνει stress tests στην πλατφόρμα συναλλαγών συναλλάγματος EBS και για τα 17 νομίσματα που θα επανέρχονταν στην περίπτωση πλήρους διάλυσης της ευρωζώνης. Η εταιρεία έκανε παρόμοια τεστ αυτόν τον μήνα, όπως ανέφεραν πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες κάνουν παρόμοια τεστ στις πλατφόρμες τους για να βεβαιωθούν ότι θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν την εμφάνιση νέων νομισμάτων, ανέφεραν πηγές στη Wall Street Journal.

Ο επικεφαλής του τμήματος currencies trading μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας δήλωσε πως η επανένταξη της Ελληνικής δραχμής στο σύστημα συναλλαγών της δεν θα ήταν πολύ δύσκολη, όμως η διαχείριση μιας μεγαλύτερης διάλυσης της ευρωζώνης θα αποτελούσε μεγαλύτερο πρόβλημα. «Η Ιταλία θα μπορούσε να ακολουθήσει στα βήματα της Ελλάδας και να βγει, εάν η έξοδος αποδειχθεί επιτυχημένη σε ότι αφορά την άμβλυνση της οικονομικής κρίσης της χώρας», σημείωσε.

Copyright © 1999-2022 Premium S.A. All rights reserved.